Jövő év végén, legkésőbb 2018-ban 130 kilométer/órával száguldhatunk a rég várt észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti, 60 kilométeres Bihar megyei szakaszán – ígéri Sorin Buşe közlekedési miniszter.

Az útügyi hatóság szerződést bontott a korábbi licitből győztesként kikerült konzorciummal, az új versenytárgyalást még ki sem írták. Romániában az óvások miatt egyáltalán nem ritka, hogy egy licit bő egy évig is eltart – írja a Krónika.

„Most két szakaszra írunk ki versenytárgyalást. Az egyik 26 kilométeres, és mintegy 55–60 százalékban van kész. Ezt öt-hat hónap alatt be lehet fejezni, ha rendesen dolgoznak, legtöbb nyolc hónapig tarthat el. A másik szakaszt, a határ közelében 12–18 hónap alatt fejezhetik be. Kiírjuk újra a licitet” – ígéri a román közlekedési miniszter.

A 60 kilométeres szakaszon még az autópálya teljes hosszára leszerződött amerikai Bechtel vállalat kezdte meg a munkát, ami egy, tulajdonképpen a semmiből a semmibe tartó, berettyószéplaki völgyhídban ki is merült.

Tavaly tavasszal a versenytárgyalásból győztesként kikerült spanyol Corsan–Corvian konzorciummal 701 millió lej értékű szerződést kötöttek meg a bukaresti hatóságok, amelyből 2017 első felében át kellett volna adniuk a forgalomnak a hatvan kilométeres szakaszt. Ám miután többszöri felszólításra sem kezdték el a munkát, a hatóságok szerződést bontottak velük, így újabb licitet kell kiírni a munkálatokra.

A konzorciumnak sajtóértesülések szerint büntetőkamatot kell fizetnie a román államnak a késlekedés miatt, aminek értéke elérheti a 75 millió lejt.