A magyarországi kereskedelmi szálláshelyek áprilisban 24 százalékkal több vendéget fogadtak, mint egy évvel korábban, míg a bevételük összességében 27 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Idén áprilisban a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 16, míg az általuk eltöltött éjszakáké 22 százalékkal (1,2 millióra) haladta meg az előző év azonos időszakában mértet – közölte a KSH. A vendégéjszakában mért forgalom közel kétharmada Budapesten koncentrálódott, ahol 20 százalékos volt a növekedés. Az ország Budapesten kívüli területén ezt meghaladó, 25 százalékos növekedést mértek a kereskedelmi szálláshelyek.

A belföldi vendégek száma 21, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 28 százalékkal bővült, és megközelítette a 996 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban és turisztikai régióban kétszámjegyű növekedést ért el. Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP-kártya) a kártyatulajdonosok 35 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az áprilisban működő kereskedelmi szálláshelyek közel 1,5 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ennek az összegnek a túlnyomó része (89 százaléka) a szállodákhoz folyt be.

A szállodák szobakihasználtsága 8,4 százalékponttal 61 százalékra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 27 százalékkal (36 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 33 százalékkal (22 milliárd forintra), az egyéb bevétel 25 százalékkal (7,5 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 14 százalékkal (6,9 milliárd forintra) emelkedett. A hónap végén 2662 kereskedelmi szálláshely működött Magyarországon, 18 egységgel több, mint 2016 áprilisában. A kiadható férőhelyek száma megközelítette a 244 ezret, ami az egy évvel korábbihoz hasonló volt.

Az idei első négy hónapban így összességében a hazai szálláshelyek 12 százalékkal több, összesen 6,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 14 százalékkal (3,6 millió), a belföldi vendégek 10 százalékkal több (3,2 millió) éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,5 százalékponttal, 51,2 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 15 százalékkal több, 111,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.