A magas-tátrai régió számára a végéhez közeledő idei nyári idény az egyik legsikeresebbnek számít Szlovákia önállósodása óta – nyilatkozta a Región Vysoké Tatry körzeti idegenforgalmi szervezet (OOCR) ügyvezető igazgatója.

A szervezet még nem rendelkezik a szünidei nyári vonatkozó hivatalos adatokkal. Andrea Žigová elmondta: az előzetes becslések alapján állítható: úgy az egy-egy napra érkező alkalmi látogatóik, mint a szállóvendégeik száma jelentősen nőtt.

Ez az OOCR-ben tömörülő önkormányzatok (Magas-Tátra, Poprád, Csorba község) által beszedett helyi adó nagyságából is kiderült – írja a hirek.sk.

A vendégek közel 60 százaléka szlovák turista volt. A külföldiek közül Žigová szerint a legnépesebb csoportot a csehek és a lengyelek alkották. Rajtuk kívül német, magyar, izraeli, nagy-britanniai, valamint japán, ausztráliai, koreai és kanadai turisták is érkeztek.

A látogatottság növekedésének kedvező mivoltához a hegyvidék szépségén kívül a világszerte romló biztonsági helyzet és az a tény is hozzájárult: sok szlovák és cseh polgár Szlovákiában kívánt üdülni, amihez a kellemes nyári időjárás, valamint a teljes körű minőségi szolgáltatások, illetve rendezvények (főként a Medve Napok), közkedvelt családi programok gazdag választéka is adott volt.