A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásáról szóló kormányhatározat lehetővé, illetve egyes esetekben kötelezővé teszi a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) egyedi beszámolókra történő hazai alkalmazását – hívják fel a figyelmet a Mazars szakemberei.

IFRS szerint kell jelenteniük 2017. január 1-től a hitelintézeteknek, a hitelintézetekkel egyenértékű szabályozásnak megfelelő egyes pénzügyi vállalkozásoknak és a tőzsdén jegyzett vállalkozásoknak, 2018. január 1-től a szövetkezeti hitelintézeteknek, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjában részt vevő egyéb hitelintézeteknek, valamint egyes kisebb méretű hitelintézeteknek is.

2016. január 1-től kezdődően, tehát már a 2017-es kötelező bevezetés előtt választhatják az IFRS alkalmazását a tőzsdén jegyzett vállalkozások és azon vállalkozások, amelyek legfelsőbb anyavállalata IFRS konszolidált beszámolót készít. 2017. január 1-től pedig minden könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozás és biztosító előtt is megnyílik az IFRS alkalmazás lehetősége.

A bevezetés tehát kötelező lesz a tőzsdei társaságok, valamint a hitelintézetek, és választható a biztosítók, valamint minden könyvvizsgálatra kötelezett társaság számára.

Az IFRS alkalmazása jelentős előnyökkel járhat:

  • hozzájárul a pénzügyi mutatók, beszámolók nemzetközi összehasonlíthatóságához,
  • ezáltal javítja a hazai vállalkozások nemzetközi versenyképességét,
  • megkönnyíti a pénzügyi piacokra való kilépést,
  • növeli a tulajdonosok és érintettek számára rendelkezésre álló nyilvános információk körét, érthetőségét, minőségét,
  • adminisztrációs terhek csökkenéséhez vezethet a jelenleg többféle pénzügyi beszámolási rendszer szerinti is jelentést készítő társaságok számára.

Az átállás ugyanakkor korántsem egyszerű feladat és veszélyeket is tartogathat – figyelmeztetnek a Mazars szakemberei –, így gondos előkészítést, szakmai felkészülést és projektszemléletű támogatást igényel. Módosításra lehet szükség az informatikai rendszerekben és adatszolgáltatásokban és fel kell készülni a pénzügyi beszámolóban bemutatandó bővebb információigény biztosítására.

Mivel az első IFRS szerint közzétett beszámoló összehasonlító adatainak biztosításához már a bevezetést megelőző időszakok pénzügyi adatait is szükséges IFRS szerint bemutatni (tehát a 2017-es üzleti évben kötelező bevezetés esetén a 2016.12.31.-es nyitó beszámoló adatait IFRS szerint kell elkészíteni), az időben történő felkészülés, hatáselemzés kulcsfontosságú az átállási folyamat során.