Az amerikai dollár árfolyamának erősödésére számítanak idén londoni elemzők. A zöldhasú akár még az eurónál is többet érhet.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) londoni gazdasági-üzleti elemzőház idei évre kiadott előrejelzése szerint jóllehet „a várakozások nem túl vérmesek”, de Donald Trump, az e hónapban hivatalba lépő új amerikai elnök a várakozásoknál jobb vezetőnek bizonyulhat. Bár Trump kereskedelem-politikai elképzeléseinek némelyike „bizarr”, de jó esély van arra, hogy ezeket nem tudja elfogadtatni a Kongresszussal. 

A világgazdaság „úszik a likviditásban”, amelyet a jegybankok zúdítottak a piacokra a krónikus deflációs nyomás ellen harc jegyében. A „könnyű pénz” korszaka azonban az idén véget ér, és nagyobb mértékű (amerikai) monetáris szigorítás következhet, mint amennyit a piacok jelenleg áraznak. A CEBR szakértői ennek alapján bizonyosak abban, hogy az euró az idén az 1:1-es árfolyamparitás alá gyengül a dollárral szemben.

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják 2017-re szóló prognózisaikban. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerint Trump erőteljes költségvetési gazdaságélénkítő programot hirdet, és ennek keresletnövelő hatása 3 százalék fölé hajtja az idén az amerikai maginflációt, tekintettel arra, hogy az amerikai gazdaság már most is csaknem teljes kapacitás-kihasználtsággal működik. A ház londoni elemzőinek várakozása szerint ennek egyik következménye az lesz, hogy az Egyesült Államok és a többi magasan fejlett gazdaság monetáris politikája között sokkal szélesebb ívű lesz a széttartás, mint ahogy azt a legtöbb piaci szereplő várja.

A Capital Economics szerint ugyanis az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve (Fed) az idén és 2018-ban is négy-négy kamatemelést hajt végre, sokkal többet, mint amennyit a piac jelenleg áraz, miközben az euróövezeti jegybank (EKB) és a Bank of Japan a belátható előrejelzési távlatban valószínűleg egyaránt folytatja mennyiségi enyhítési ciklusát. A gazdasági erőcentrumok e meredeken széttartó monetáris politikájának következményeként a Capital Economics előrejelzése szerint a dollár 2017 végére az 1:1-es árfolyamparitás alá, 0,95 dollárra/euró szintre kerül a 2016 végén mért 1,04 dollár/euró körüli szintekről.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics az idei globális kilátásokról összeállított prognóziscsokrában alapeseti előrejelzéséként azt jósolta, hogy Trump kormánya a személyi jövedelemadót és a társasági adót ezermilliárd dollárral csökkenti, és 200 milliárd dollárt fordít költségvetési forrásokból infrastrukturális fejlesztésekre. Ebben a környezetben szintén a dollár további erősödését valószínűsítik a Fed várható további monetáris szigorítási ciklusa miatt.

Az euró és a dollár egymáshoz mért árfolyama az elmúlt években nagyon érzékeny volt a kamatpályák közötti eltérésekre. Az Oxford Economics londoni elemzői is azzal számolnak, hogy az idén ez a kamatpálya-széttartás még szélesebbé válik, különös tekintettel a Trump-kormánytól várható költségvetési ösztönzésre, amelyet az amerikai monetáris politika még további szigorítása követhet. Mindezt egybevetve azt valószínűsítik, hogy a dollár 2017 végére 1:1-es árfolyamparitásra drágul az euróhoz képest, 2002 óta először. (MTI)