Több mint négy év után idén jó eséllyel legalább egy meghatározó hitelminősítőnél visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadósság-besorolás.

A Barclays pozitív hitelminősítési folyamatokat vár idén a közép- és kelet-európai térségben, azon belül Magyarország esetében pedig felminősítésre lát lehetőséget a londoni központú befektetési bank – idézi az MTI a pénzintézet elemzését. A magyar államadósság ezzel több mint négy év után kerülhet vissza a befektetésre ajánlott kategóriába.

Így látják ezt más londoni elemzők is. A Morgan Stanley bankcsoportnak az európai feltörekvő térségről összeállított, 2016-ra szóló átfogó előrejelzése szerint az idei lesz az az év, amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát. Úgy látják, hogy „már esedékes lenne” a felminősítés, és az idén legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két hitelminősítő is visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetésre ajánlott kategóriába.

A Morgan Stanley elemzői szerint ezt indokolná a külső adósság, illetve a devizában denominált államadósság-hányad folytatódó csökkenése, valamint az, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója. A bank szerint mindezeknek együtt „elégségesnek kellene lenniük” a felminősítéshez.

A világ három nagy, meghatározó hitelminősítője, a Fitch Ratings, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s jelenleg egyaránt a befektetésre ajánlott kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Tavaly májusban azonban a Fitch, novemberben pedig a Moody’s a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzat kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor’s pedig – a stabil kilátás fenntartása mellett – felminősítette a magyar államadós-besorolást – igaz, ez utóbbi cégnél addig két szinttel voltunk a befektetésre ajánlott kategória alatt.

A Fitch legutóbbi tanulmányában közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel – Portugália mellett – Magyarország lesz a következő olyan állam, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetésre ajánlott kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt BB plusz, vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.