Az idei első nyolc hónapban a magyarországi fizetések átlagosan 12,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az inflációt is figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a keresetek vásárlóértéke 10,1 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Idén augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 292 400 forint volt, amely 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a KSH. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 202 400 forintra becsülhető.

Az idei első nyolc hónapban így a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 290 600 forint volt, amely 12,7 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Családi kedvezmény nélkül a nettó kereset átlagosan 193 300 forint volt a január és augusztus között. Idén az adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 201 100 forintra becsülhető. ​Mivel a fogyasztói árak előző év azonos időszakához képest átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek ebben az időszakban, így a fizetések vásárlóértéke 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A január-augusztusi időszakban a nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 304 700 forint, a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkeresetekkel megegyező mértékben, 12,7 százalékkal nőttek. A munkajövedelem 12,3 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Agusztusban a bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (564 400 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (180 800 forint). A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 108 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8900, illetve 8500 forint.