Érezhetően megnőtt idén a romániai idegenforgalmi célpontokat, szálláshelyeket választók száma. A szakemberek szerint az ok az infrastruktúra javulása mellett a nemzetközi konjunktúrával is magyarázható.

A turisták 77,8 százaléka román állampolgár volt, a külföldiek aránya 22,2 százalékot tett ki – ez hasonló az egy évvel korábban regisztrált adatokhoz. A legtöbb külföldi vendég európai országból érkezett a turisztikai szálláshelyekre – 74,8 százalék, közülük pedig 85,2 százalék az Európai Unió valamely tagállamából látogatott el Romániába.

A vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 17,6 millió volt, ami 8,7 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák 81,5 százalékát romániai turisták töltötték el a turisztikai szálláshelyeken, míg a külföldiek részaránya 18,5 százalékot tett ki.

Az idei év első nyolc hónapjában 737 300-zal, azaz 11 százalékkal többen turistáskodtak Romániába, mint az előző év azonos időszakában, számuk elérte a 7,4 milliót – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

A külföldiek közül a legtöbben (72,9 százalék) Európa valamely országából érkeztek, körükben pedig 83,1 százalék valamely európai uniós tagállam polgára volt. A hazai turisták átlagosan 2,5 napot töltöttek el egy szálláshelyen, míg a külföldiek két napot maradtak.

Kimondottan a nyári szezonban pedig ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal bővült a belföldi turisztikai célpontok iránti kereslet – legalábbis arról adott hírt szintén hétfőn az Utazási Irodák Országos Egyesülete (ANAT).

A 2016-os nyári idényben a Duna-delta, Mamaia és Félixfürdő volt a legnépszerűbb a turisták körében, itt a foglaltság több héten át megközelítette a 100 százalékot, a vendégek pedig legalább három napot maradtak. „A Duna-deltában nyáron 20 százalékkal bővültek az eladások 2015 azonos időszakához viszonyítva. A gyógyüdülők esetében 18 százalékos, a Fekete-tenger romániai partszakaszán pedig 12 százalékos volt a bővülés, a hegyvidéken ellenben nem változott a kereslet az előző esztendőhöz képest” – tájékoztatott a szakmai szervezet.