Idén 100 munkaadó majdnem 550 magasan képzett szakember részére igényelt már kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) bértámogatást – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás a KFI-bértámogatást nemzetközi összehasonlításban is egyedülállónak nevezte. A munkahelyek megtartására és új munkavállalók bérére egyaránt igényelhető támogatás az összes ágazatot lefedi, így a teljes nemzetgazdaságot segíti – fogalmazott.

A járvány első hullámát követően 23 ezer kutató, fejlesztőmérnök, informatikus munkahelyét védte meg a bértámogatás. A kormány más eszközökkel is ösztönözte a KFI-tevékenységet, így tavaly a korábbi 133 milliárd forinthoz képest 43 milliárd forinttal több jutott erre – írta az államtitkár, de egyúttal további bővítést sürgetett, hogy a nemzetgazdaságnak „igazán jó éve legyen”. Schanda Tamás ezzel indokolta a bértámogatási program újraindítását is.

Az ITM január 4-én jelentette be, hogy újra lehet pályázni KFI-bértámogatásra. A 3 hónapra biztosított állami hozzájárulás egy főre eső összegének felső határa havi 318 920 forint. A kérelmeket február 8-ig várják.

(Forrás: MTI/ITM)