Idén megállt az online lakásbiztosítási szerződések átlagdíjának korábban tapasztalt lassú csökkenése. Az ügyfelek átlagosan 22 400 forintot fizettek szerződésenként, ami pontosan megegyezik a 2015-ös átlagos díjjal.

Míg az elmúlt pár évben a lakásbiztosítási átlagdíjak évről évre 1-2 százalékkal csökkentek, az idei évben ez a tendencia megállt – mondja Cseh Anett. A Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője szerint az eltelt időszak ugyanakkor nem elegendő ahhoz, hogy megállapíthassuk, időszakos megtorpanásról van szó vagy pedig a casco díjakhoz hasonlóan a lakásbiztosítási díjak alakulása is trendfordulóhoz érkezett.

A díjak szintje településtípusonként jelentős eltérést mutat: a legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást, itt az átlagdíj eléri a 27 700 forintot. A megyeszékhelyeken ez az érték 21 800 forint/év, nem sokkal több, mint az egyéb hazai településekre jellemző 21 ezer forintos átlagdíjszint. A legolcsóbban társasházi lakásokat biztosíthatunk: esetükben országos szinten 14 300 forintos átlagdíjjal kalkulálhatunk, sorházakra, illetve ikerházakra 25 ezer, illetve 26 700 forint az átlagdíj, míg családi házak esetében 29 500 forint az éves díj átlagos mértéke.

A Netrisk.hu tapasztalatai szerint folyamatosan nő a kiegészítő biztosítások népszerűsége: a megkötött lakásbiztosításoknak immár 35 százalékához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott kiegészítő termék idén a családi balesetbiztosítás, amelyet a szerződések 18 százalékához választottak (2015-ben ez az arány 14 százalék volt). Ráadásul a választott biztosítási limit összege is emelkedett, a tavalyi 610 ezer helyett idén már 700 ezer forint volt ennek átlagos mértéke.

A népszerűségi lista második helyén a bővített, illetve különleges üvegkár-biztosítások állnak idén: 100-ból 17 lakásbiztosítás mellé kötöttek ilyen kiegészítést (aatavalyi arány még csupán 11 százalék volt). A tető- és ablakbeázások állnak a harmadik helyen 16 százalékkal – ez nagyjából egyezik a tavalyi szinttel.

Egyre több társasház köt közös épületbiztosítást az adott ingatlanra. Fontos tudni, hogy ezek a biztosítások az esetek többségében nem nyújtanak fedezetet az épületben található ingóságokra, azokra külön ingóságbiztosítást kell kötni. Ugyancsak kimaradhat számos jelzáloghitelhez kötött ingatlanbiztosításból az ingóságokra vonatkozó fedezet, hiszen a banknak csupán az a fontos, hogy kár esetén a hitelezett lakás vagy ház rendelkezzen biztosítással. A Netrisk.hu oldalain egy év alatt 9,3 százalékról 11,6 százalékra emelkedett a kizárólag az ingóságok védelmét célzó lakásbiztosítások aránya, jelezve, hogy ebben a tekintetben is kedvezően változik az ügyfelek tudatossága – tette hozzá a Netrisk.hu szakembere.