Idén új kategóriával, a Kiváló Termék védjeggyel bővül a jelenleg a Magyar Termék, a Hazai Termék és a Hazai Feldolgozású Termék védjegyekből álló tanúsító rendszer.

Az Agrárminisztérium feladata, hogy minden segítséget megadjon a magyar mezőgazdaság, a gazdatársadalom és a vidéki polgárság megerősödéséhez – fogalmazott Nagy István agrárminiszter az Agóra kereskedelmi konferencián. A tárcavezető elmondta: stratégiai kérdés a magyar mezőgazdaság versenyhátrányának leküzdése. A területhasznosítás, a termelési színvonal következő 10-15 évben el kell érje az Európai Unió fejlett országainak szintjét, ezzel a magyar mezőgazdaság 20 millió ember ellátására lesz képes.

A  Magyar Termék és a Hazai Termék védjegyről szólva a miniszter kiemelte: ezek a tanúsítványok megbízhatóságot is jelentenek a magyar emberek számára. A védjegy feladata a termékek kiemelése, hiszen ezzel a megkülönböztetéssel hívható fel a figyelem a magyar minőségre. A védjegyes termékek megvásárlásával az emberek támogatják a helyi gazdaságokat, erősítik a város-vidék kapcsolatát, emelik az élelmiszerellátás színvonalát, ugyanakkor környezetbarát döntést hoznak és értékes munka végtermékét veszik meg – tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az élelmiszergazdaságnak a jövőben meg kell felelnie az indokolt környezetvédelmi elvárásoknak, felelősen kell gazdálkodnia a természeti erőforrásokkal, törődnie kell a vidék értékeivel, de nem tévesztheti szem elől a jövedelmező termelést és a globális versenyhelyzetet.  

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a társaság 2006-ban azért alakult meg, hogy eredettanúsító védjegyével segítse a magyar áruk könnyű és egyértelmű azonosíthatóságát, növelje a magyar termékek iránti keresletet. A társaság jelenleg 164 védjegyhasználó partnerrel rendelkezik, 3778 védjegyes termékük van, a védjegyhasználó cégek pedig 1300 milliárd forint bevételt értek el tavaly és 32 ezer munkavállalót foglalkoztattak.

Kitért arra is, hogy a Magyar Termék Nonprofit Kft. idén továbbfejleszti védjegyrendszerét, a tanúsítórendszer elismertségére támaszkodva, a már alkalmazott Magyar Termék, Hazai Termék és Hazai Feldolgozású Termék védjegyek mellett létrehozza a Kiváló Termék védjegyet. Az új védjegy minden termékkörre alkalmazható, és odaítélése során támaszkodik a Magyar Termék Nonprofit Kft. tanúsító rendszerére. A társaság a Trade Magazinnal közösen idén új díjat is alapít: az elismerést a védjegy iránt leginkább elkötelezett üzletlánc kapja a védjegyhasználók szavazatai alapján.