Az előző két év nyerteseit megelőzve, idén az Allianz nyújtja az állami gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítást. A szolgáltatás ingyen jár minden 3 és 18 év közötti gyermek után, a térítési díjak azonban tíz éve nem változtak.

Az Allianz Hungária Zrt. nyerte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítási pályázatát – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A biztosító közel 61,5 millió forintért vállalta a megbízást, míg az NFM előzetesen 77,4 millió forint költséggel számolt. Az Allianz a Groupama és a Generali biztosítókat megelőzve nyerte a pályázatot – tavaly az előbbi, még két éve az utóbbi társaság biztosította a gyermekeket.

Az idén balesetet szenvedő gyermekek szülei tehát az Allianzhoz fordulhatnak – még, ha ennek csütörtökön egyelőre nem is találtuk nyomát a biztosító internetes oldlán. A szolgáltatás igénybevételének menete ugyanakkor nyilván nem változik az eddigi gyakorlathoz képest: ki kell tölteni az igénybejelentő nyomtatványt, amelyet a biztosító ügyfélszolgálatain lehet beszerezni vagy le lehet tölteni az Allianz weboldaláról. A kitöltött iratot a szükséges orvosi dokumentumokkal együtt kell eljuttatni a biztosítóhoz.

A minden 3 és 18 év közötti gyermeknek ingyenesen járó állami balesetbiztosítás ugyanakkor nem valami bőkezű, ha a térítésről van szó, a kormány ugyanis már több mint tíz éve nem nyúlt hozzá az erről szóló rendelethez. Így egy csontörés esetén mindössze háromezer forintot fizet a biztosító, míg maradandó egészségkárosodásnál 3 ezer, 50 ezer illetve 300 ezer forintot, attól függően, mekkora a rokkantság foka (1-9 százalék, 10-29 százalék vagy 30-100 százalék közötti mértékű). Baleseti halál esetén 200 ezer forintot kell fizetnie a biztosítónak.