Lezárult az Otthon Melege Program 500 millió forintos keretösszeggel indított hűtő- és fagyasztó berendezések cseréjét támogató pályázata.

A program révén elérhető 25-45 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatásra országszerte 46 ezren jelentkeztek – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A Közép-magyarországi régióból 10 ezer, illetve Észak- Magyarországról és Dél-Alföldről is több mint 7 ezer pályázat érkezett. Az eredeti célkitűzésnek megfelelően a pályázók közel kétharmada a kedvezményezett (nagycsaládos és nyugdíjas) célcsoporthoz tartozott.

A rendelkezésre álló adatok szerint a pályázók fele A++ kategóriájú készülékekre kívánja cserélni régi háztartási gépét.

A 2014 őszén elindított háztartási nagygépek cseréjét támogató alprogramot azért nyitották meg idén július 4-én ismét, hogy csökkenteni tudják a nyugdíjasok és nagycsaládosok rezsikiadásait, valamint, hogy a programban folyósított gyors, megfelelő intenzitású támogatások felhasználásával hatékonyabbá váljon a lakossági energia-felhasználása és csökkenjen a magyarországi szén-dioxid-kibocsátás.

Mindez nagymértékben hozzájárul a magyar klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

Az Otthon Melege Program 2014 szeptembere óta közel 17 milliárd forint értékben biztosított támogatást, aminek köszönhetően már több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.