Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Székesfehérvári Járásbíróság egy, a személyi jövedelemadó-bevallással trükköző csalót.

A férfi magánszemélyek adatait felhasználva, nevükben jogosulatlanul igényelt vissza személyi jövedelemadót. Az ügyben az adóhatóság közép-dunántúli pénzügyi nyomozói nyomoztak költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt – olvasható a NAV honlapján.

A Fejér megyei férfi a módszerével személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza. Saját maga állította ki a hamis adóbevallásokat, csalárd módon megszerezve áldozatai személyes adatait: interneten hirdetett külföldi állás lehetőséget, a jelentkezőktől pedig elkérte személyes adataikat.

Az ítélet szerint ezzel a módszerrel az elítélt összesen 216 hamis adóbevallást nyújtott be, és összesen 20 millió forintot igényelt vissza. Szerencsére ennek csak töredékét kapta meg az általa nyitott bankszámlára, mivel a NAV-nak időben feltűnt a csalás.

A Székesfehérvári Járásbíróság a férfit bűnösnek találta, és tettéért halmazati büntetésül három év letöltendő börtön büntetésre és négy év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.