Több mint 20 milliárd forintból fejleszti a Nestlé Hungária Kft. büki üzemét, amely így a cégcsoport legnagyobb európai állateledelgyártó központja lesz. A beruházással hetven új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak száma megközelíti az ezret.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a fejlesztést bejelentő budapesti sajtótájékoztatón elmondta: Svájc az elmúlt időben a tíz legnagyobb magyarországi befektető ország közé került, mára már közel 300 svájci vállalat működik Magyarországon, amelyek 40 ezer embernek adnak munkát, a két ország közötti külkereskedelmi forgalom pedig az elmúlt évben több mint 10 százalékkal emelkedett. 

Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat magyarországi jelenléte óta közel 80 milliárd forintot fektetett be, ennek több mint felét teszik ki a Bükön végrehajtott beruházások. A Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon, három üzeme van, 2200 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja a 120 milliárd forintot.

A fejlesztéssel a büki gyár foglalkoztatottainak száma megközelíti az ezret. A bővítés során két új gyártósort állítanak üzembe, a jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy ötezer négyzetméteres új gyártócsarnok is épül. A Bükön gyártott termékek 90 százaléka exportra készül. A beruházás átadása 2017 végére várható. 

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a büki gyár bővítése során fontos szempont volt a kiváló belföldi mezőgazdasági alapanyagok elérhetősége. A büki gyárba beszállított, évi 140 ezer tonna alapanyag hozzávetőlegesen 60 százaléka hazai forrásból származik. A gyár tíz év alatt 600 ezer tonna hazai gabonát dolgozott fel termékei előállítása során. (MTI)