Már csak néhány nap, és kezdődik a verseny! A szakmák olimpiájának, a WorldSkills-nek a hivatalos honlapján a legfrissebb tájékoztatás szerint október közepén Abu Dhabiban 58 ország 1258 regisztrált versenyzője szerepel majd 51 szakmában.

Az Egyesült Arab Emirátusokban 20 magyar versenyző szerepel majd, 19 szakmát képviselve. Egyedül mechatronikában indulnak ketten, itt ugyanis olyanok a feladatok, amelyek csak csapatmunkával teljesíthetőek.

Országa válogatja, hogy ki mennyire tartja fontosnak az indulást a WorldSkills-en. Az Egyesült Államok például 10 szakmában 11 versenyzőt nevezett, míg Oroszország 51 szakmában 58 fiatalt indít. Az emancipációt mutatja, hogy a házigazda Egyesült Arab Emirátusok teamjében a 34 versenyzőből 10 a lány.

A mi csapatunkban 4 hölgyet és 16 fiatalembert találunk, vagyis meglehetősen erős a férfiak túlsúlya. Könnyen mondhatnánk, hogy ez a különböző szakmákat tekintve teljesen természetes. Pedig változik a világ, ma már kevesebb a kimondottan női és férfi szakma.

A magyar csapatba került fiatalok már tavasz óta készülnek, a kurzusokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezte a versenyzőknek és a felkészítőknek is.

Az idei WorldSkills eseményeire október 12. és 19. között kerül sor (magát a versenyt október 15-18. között rendezik), amelyre már most több mint 80 ezer diákot várnak „szurkolónak” az Egyesült Arab Emirátusok különböző iskoláiból – olvasható a szervezők honlapján.

A felszerelések egy részét az arab ország szervezői biztosítják, de van, amit vinni kell Magyarországról – például egy szakács nyilván a saját késeivel dolgozik.

A magyar csapat versenyzői október 10-én ülnek repülőre, valamennyien egy szállodában laknak majd. Az eseményen részt vevőket egyébként Abu Dhabiban húsznál több hotel szolgálja ki.

A különböző szakmákban a versenyzőket támogató cégek képviselői közül várhatóan többen is a helyszínen izgulhatják végig a versenyt. Ez egyben egyfajta tapasztalatszerzés is lesz azok számára, akik a 2018-as budapesti Európa-bajnokságot, az EuroSkillst segítik eszközökkel, berendezésekkel vagy más módon.

A nyitóünnepség előtt két nappal, október 12-én már „szerepelnek” a magyar fiatalok. Részt vesznek ugyanis az „Egy iskola – egy ország” programban, amely először 2009-ben mutatkozott be a WorldSkills-en.

Természetesen nehéz lenne olyan elvárásokat megfogalmazni a magyar versenyzőkkel kapcsolatban, hogy hány érmet hozzanak haza. Az viszont mindenképpen elvárás, hogy mindenki a maximumot nyújtsa. A felkészülés tapasztalatai azt mutatják, hogy a hozzáállással biztos nem lesz gond.

Legutóbb, 2015-ben Sao Paulóban a bútorasztalos László Attila a világ legjobbja lett, míg az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában Csongrádi Dávid ezüstérmet szerzett. Az éremtáblán Magyarország a 22. helyen végzett 57 ország közül.

A WorldSkills-en nem mellékesen óriási harc folyik az érmekért. Néhány ázsiai országban a miénktől igencsak eltérő az oktatási és szakmai kultúra. Kínában és Koreában szinte kötelező elvárás a lehető legsikeresebb szereplés, és kimondottan kudarcként élik meg, ha nem térnek haza több aranyéremmel.

A fiatal szakembereknek nem csak egymással, hanem az időjárással is meg kell majd küzdeniük Abu Dhabiban. A szervezők ígérete szerint a verseny helyszínein a kinti 40 fokhoz képest 26 fokra hűtik a levegőt. Több szakmában (például a virágkötőknél, kozmetikusoknál, fodrászoknál) azonban még ez a hőmérséklet sem ideális. Amúgy voltak, akik az itthoni felkészülés alatt hősugárzó mellett dolgozva igyekeztek megteremteni a kinti körülményeket.

KamaraOnline