Tisztségében marad a török vezérkari főnök, Hulusi Akar a Legfelsőbb Katonai Tanács csütörtöki döntésének értelmében – jelentette be Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő Ankarában.

A testület a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotra való tekintettel a szokásos nyári ülését egy héttel korábban tartotta.

A vezérkari főnököt az erőszakos hatalomátvételi kísérlet éjszakáján a puccsisták túszul ejtették a katonai főparancsnokságon és helikopterrel egy légi támaszpontra vitték a török főváros, Ankara közelében. A tábornokot másnap reggel szabadították ki. Az incidenst követően Akar lojalitásáról biztosította az állam vezetését, mégis bizonytalan volt, hogy továbbra is betöltheti-e tisztségét a haderő élén.

Jelentősebb változás csak a csendőrségnél történt, a szervezet főparancsnokának, Galip Menditnek a feladatát a vezérkari főnök második helyettese, Yasar Güler vette át. A vezérkari főnök korábbi állásfoglalása szerint a puccsisták nagyobbrészt a légierő és a csendőrség kötelékéből, továbbá egyes páncélos alakulatokból kerültek ki.

Binali Yildirim miniszterelnök hétfőn este jelezte: a csendőrség és a parti őrség a török haderő helyett teljes egészében a belügyminisztériumhoz tartozik majd.

A YAS által hozott döntéseket Recep Tayyip Erdogan török államfő hagyta jóvá. A nap folyamán Erdogan úgy foglalt állást, hogy a hadsereget és a titkosszolgálatot az elnöki hivatal ellenőrzése alá kellene vonni.

A YAS Törökországban a legfelsőbb katonai döntéshozó testület, amelynek tagja a miniszterelnök, a vezérkari főnök, a védelmi miniszter, valamint több tábornok és tengernagy. Évente rendszerint kétszer ülésezik a katonai főparancsnokságon, a miniszterelnöki hivatal székhelye, a Cankaya-kúria első alkalommal adott otthont tanácskozásnak.

A török hadseregnek – a vezérkar hivatalos májusi közlése szerint – több mint 613 ezer tagja van, köztük 358 tábornok és tengernagy, amellyel a NATO második legnagyobb fegyveres ereje.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített párhuzamos államot teszi felelőssé az incidensért, Gülen ugyanakkor elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az eseményekhez. A török elnök a puccskísérletet követően megfogadta, hogy minden „vírustól” megtisztítja a katonaságot.

A hadsereg állományának 1,5 százaléka, mindössze 8651 katona vett részt országszerte a hatalomátvételi kísérletben – közölte szerdán a hadsereg, egyenruhába bújt terroristáknak nevezve a puccsistákat.

A török kormány július 15-ét követően nagyszabású tisztogatásba fogott egyebek között a katonaság soraiban, eddig 143 tábornokot és tengernagyot helyeztek előzetes letartóztatásba.

A támaszpontok, továbbá a laktanyák bejáratait az önkormányzatok az incidens óta kamionokkal és munkagépekkel barikádozzák el.

MTI/Szerémy Tamás, Ankara