A tavalyi vagyonnyilatkozatok alapján Vlagyimir Putyinénál 112-szer nagyobb éves jövedelmet vallott be a kamcsatkai szenátor, ezzel ő vezeti a leggazdagabb orosz politikusok listáját.

Valerij Ponomarjov szenátorhoz képest az orosz államfő akár szegénynek is gondolhatja magát. Hiszen a május 4-én benyújtott tavalyi évre szóló vagyonnyilatkozatok alapján Vlagyimir Putyin mindössze 8,9 millió rubelt (35 millió forintot) keresett. Ezek a hivatalos számok, amelyeknek persze ellentmond, hogy Putyin vagyonát nagyon sok milliárd rubelra (vagy éppen dollárra) teszik.

Nem mellesleg az államfő szóvivője, Dmitrij Peszkov is sokkal gazdagabb papíron a főnökénél, hiszen 2015-ben 120 millió rubellal gyarapította a vagyonát. Ezzel természetesen ő lett a leggazdagabb közszolga Oroszországban.

A kamcsatkai szenátorról megjegyzik, hogy évek óta az élmezőnyhöz tartozik, ráadásul olyan ember, aki soha nem szégyellte a gazdagságát. A bevallásában az áll, hogy kereken 1 milliárd rubelt (4 milliárd forintot) keresett, a 2014-es 372,8 millióval szemben. Az orosz politikusok családi bevallást nyújtanak be, de Valerij Ponomarjov felesége csupán néhány millió rubellal járult hozzá a családi kasszához.

A szenátornak két lakása van, egy 360 és egy 175 négyzetméter alapterületű. Imádhatja az autókat, amelyekből most négyet tüntetett fel, egy Bentley Arnage R-t, egy GAZ-21-est, egy Porsche Cayenne Turbót és egy Ferrari F430-ast.