A még az idén szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakuló Appeninn a Konzum-csoporton belüli szinergiák kihasználása mellett jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. A befektetőknek többletgaranciát, magas jövedelmet ígér az új társasági forma, ezért Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója nem hiszi, hogy sokan ajánlanák fel papírjaikat a hamarosan induló ajánlati időszak alatt.

Jászai Gellért nem örülnek annak a ralinak, amelyet az Appeninn az elmúlt hetekben futott, hiszen ennek köszönhetően nagyjából részvényenként 50 forinttal magasabb lesz az a kötelező vételi ajánlat, amelyet a jogszabályok alapján a társaságban szerzett befolyás bejelentését követő 15 napon belül meg kell tennünk – mondta az elnök-vezérigazgató a Világgazdaságnak adott interjúban. Úgy véli ugyanakkor, hogy a papír erősödésében a tervezett akvizíció hírének kiszivárgásával szemben az Appeninn szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) történő alakulásával kapcsolatos hírek és más publikus információk játszottak szerepet.

A Konzum-csoport elsősorban a vagyonkezelés, a tőke- és pénzpiaci területre, emellett pedig a turizmusra, míg az Opus Global Nyrt. a média, a mezőgazdaság, az ipar, a nehézipar területeire koncentrálja befektetéseit. Ezen a jövőben sem szeretnének változtatni, ezért volt szükségük egy új platformra a jövőbeli terveik megvalósításához – fejtette ki.

A 228,9 forintos átlagárról Jászai Gellért azt mondta, fair üzletet kötöttek, és a tranzakcióval a Konzum és az Appeninn részvényesei is jól járnak. Hozzátette, a Konzum és az Opus részvényeire tett kötelező vételi ajánlat története azt mutatja, hogy a befektetők bíznak hosszú távú terveik megvalósulásában, hiszen egyetlen papírt sem ajánlottak fel megvételre. 

Az Appeninn esetében pedig még biztosabbra mehetnek, hiszen a szitté alakulás törvényi garanciát jelent mind a vagyon kezelése, mind a működtetés szempontjából – mondta. A jogszabály pontosan meghatározza, hogy nyilvános társaságként kell működni, legalább 25 százalékos közkézhányaddal, pontosan meghatározott üzleti tevékenységgel, mint ahogy az is előírás, hogy az eredmény minimum 90 százalékát osztalékként ki kell fizetni a részvényeseknek. 

Ez mind vonzóvá teheti a papírt a befektetők számára. Ráadásul az adókedvezmény miatt a befektetésen elérhető eredmény is stabilan reálhozammal tervezhető, hiszen a megspórolt adó mértéke szinte bizonyosan meghaladja majd az infláció mértékét – ismertette Jászai Gellért. (MTI)