Miközben a hazai vállalkozások egyre hosszabb fizetési határidőket szabnak meg a számlák kiegyenlítésére, a késve rendezett tartozások esetében így is mind többet kell várniuk a pénzükre a beszállítóknak. Továbbra is az építőiparban és az egészségügyben a legrosszabb a helyzet, de szükség van az elővigyázatosságra a bútor- és papíripari cégeknél is.

A magyarországi gazdasági szereplők az idei első hat hónapban átlagosan valamivel hosszabb fizetési határidőket alkalmaztak, mint a tavalyi vagy a tavalyelőtti azonos időszakban – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. Míg 2014 és 2015 első hat hónapjában 26,5 nap körül mozgott az utólag rendezett számlák átlagos fizetési határideje, addig idén már a 28 napot közelítette.

Az átlagos fizetési határidő és késedelem alakulása (napokban)

Annak ellenére, hogy a vállalkozások átlagosan 1,2 nappal növelték a vállalt visszafizetési határidőket, a késve rendezett számlák esetében a csúszások mértéke így is emelkedett. A Bisnode legfrissebb adatai szerint az átlagos késedelem meghaladja a 18 napot, míg 2015-ben még 15,7, 2014-ben pedig 15,3 napot kellett a késve fizetett számlákra várniuk a cégeknek.

A késve fizetett számlák részarányában nem volt különösebb változás tavalyhoz képest: míg 2015 első felében átlagosan 33,24 százalékát egyenlítették ki a határidőn túl, addig idén ez az arány 32,87 százalék volt. A mostani 0,37 százalékpontos javulás messze elmarad a 2014 és 2015 első féléve között tapasztalt csaknem három százalékpontos növekedéstől. (Két éve még a számlák 36,13 százalékát fizették késve.)

Határidőben és késve fizetett számlák arányának alakulása

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a gépiparban illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó cégek körében lehet kalkulálni, ahol eléri a 40 napot a számlák kiegyenlítésének átlagos határideje. A legkisebb – maximum 11 napos – késedelemmel az egyéb szolgáltatók (9 nap), az ipari gép javítással foglalkozó vállalatok (10 nap), valamint a kiskereskedelmi, élelmiszeripari vagy textilipari cégek (11 nap) fizetnek. Egyes ágazatokban viszont akár 30 nap feletti átlagos késedelem is előfordulhat, ilyen a gépjármű-kereskedelem 55 nappal, a humán-egészségügy vagy a művészet, szórakozás, szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalkozások 32, illetve 30 nappal.

Bizonyos ágazatokban nem árt kiemelt körültekintéssel eljárni, a bútorgyártó és a papíripari cégek körében például még az 50 százalékot sem éri el a lejárat előtt fizetett számlák aránya, továbbá ezekben az ágazatokban – csakúgy, mint a művészet, szórakozás, szabadidős tevékenységgel foglalkozó vagy építőipari vállalkozások körében – az országosnál jóval magasabb arányban fordulnak elő 60 napot meghaladó késedelmek – hívta fel a figyelmet Keleti József, a Bisnode ország menedzsere. 

Ami az ország területi megoszlását illeti: a legnagyobb fizetési határidővel – átlagosan 32 nappal – Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei számolhatnak, de Hajdú-Bihar, Vas, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megye vállalkozásainak sincs okuk panaszra 30 nap feletti átlagos fizetési határidejükkel. A legszigorúbb számlakiegyenlítési feltételekkel Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Nógrád és Bács-Kiskun megye cégeinek kell számolniuk, náluk ugyanis az átlagos fizetési határidő nem éri el a 26 napot.

A legnagyobb késedelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható, ugyanis az elmúlt 12 hónap alatt átlagosan több mint 30 nappal növekedtek itt a fizetési késések. Pest, Fejér és Csongrád megye cégeinél ugyancsak nagyobb – 20-23 napos – elmaradással kell számolnunk. A legalacsonyabb – mindössze 10 napos – átlagos késéssel Somogy megye cégei büszkélkedhetnek. Őket 11 nappal Győr-Moson-Sopron, Zala és Nógrád megye vállalkozásai követik. 

Az idei év első felében Zala, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb a pontosan fizetett számlák aránya. Ezeket a megyéket Pest és a tavaly még listavezető Békés követte ugyancsak 71 százalék feletti értékkel. A legtöbb fizetési késedelem Somogy megyében, Budapesten és Vas megyében történt, ahol az időben fizetett számlák aránya 63 százalék alatt maradt. A leglátványosabb javulást Zala megye több mint 10 százalékponttal, illetve Nógrád és Tolna megye több mint 7 százalékponttal produkálta.

Ennek köszönhetően Zala megyében meghaladja a 73 százalékot a lejáratra fizetett számlák aránya, de az egy évvel ezelőtt a lista végén kullogó Nógrád és Tolna megye is a középmezőnyig küzdötte fel magát. A legnagyobb visszaesést Békés megyében mértük több mint négy százalékpontos csökkenéssel. Őt ugyancsak számottevő romlással Vas, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye követte.