Fel kellett függesztenie szolgáltatásait Kolozsváron az Ubernek, miután négy sofőrjére engedély nélküli taxizás miatt horribilis összegű bírságot róttak ki. Az Uber helyi szóvivője cáfolta, hogy felfüggesztették volna tevékenységüket.

Felfüggesztette hétfőn hajnalban Kolozsvárott szolgáltatását az Uber, miután a cég sofőrjei konfliktusba kerültek a helyi taxisokkal, négy sofőrjükre pedig óriási bírságot rótt ki a rendőrség tiltott bérfuvarozás miatt.

A problémák azzal kezdődtek, hogy a magát utazásmegosztásként meghatározó, de az utasokat valójában szabott tarifák alapján szállító Uber, amely a vasárnap zárult Untold fesztiválra időzítette kolozsvári indulását, nem talált elég helyi partnert. Így Bukarestből, illetve más városokból toborzott több mint száz sofőrt. Ők helyismeret hiányában a digitális térképekre voltak kénytelenek hagyatkozni – írja a kronika.ro.

A konfliktus akkor robbant ki, amikor az Uber egyik sofőrje szóváltásba keveredett egy taxissal, aki értesítette társait, ők pedig autóikkal körbezárták az Uber képviselőjét. Ő ekkor értesítette a rendőrséget, hogy feljelentést tegyen, ám a taxisok ellentámadásba lendültek: egyszerű utasként Uber-autókat rendeltek, majd a 6. számú rendőrőrsre vitették magukat, ahol feljelentést tettek az Uber-sofőrök ellen tiltott személyszállítás miatt.

Az Uber sofőrjei először azzal próbálták kivágni magukat, hogy csak a barátaikat szállították, majd – annak ellenére, hogy éjjel egy óra volt – felhívtak egy bukaresti ügyvédet, és közölték, hogy nincs több mondanivalójuk.

A rendőrség ezt követően a taxizásra vonatkozó 2003/38-as törvény alapján fejenként 25 ezer lejes bírságot rótt ki négy bukaresti Uber-sofőrre, és az autók forgalmi engedélyét is bevonták hat hónapra. Ennek nyomán az Uber hajnali két órakor felfüggesztette szolgáltatását Kolozsváron.
Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy engedély nélküli taxis személyszállításért négy személyre bírságot róttak ki, mint ahogy azt is, hogy az autók rendszámát leszerelték. A járművek a rendőrőrs udvarán maradtak.

Ioan Pugna, a kolozsvári taxisok szakszervezetének alelnöke szerint az Uber egyértelműen törvényt sért, hiszen a 2003-as törvényt kiegészítő 2015/129-es jogszabály értelmében taxis engedély nélkül tilos a taxi jellegű személyszállítás.

A cég kolozsvári szóvivője ugyankkor cáfolta a felfüggesztéssel kapcsolatos hírt. Mint fogalmazott: „Az Uber az autós partnereivel szembeni mindennemű erőszakos támadást és megfélemlítést elítél. Az elmúlt napok kolozsvári incidensei ilyenek voltak, és helyi taxisok kezdeményezték ezeket. Fontos tudni, hogy valamennyi érintett partnerünknek jogi segítséget nyújtottunk, és a jövőben is kiállunk mellettük. A sofőrjeinkre kiszabott bírság egyébként többszöröse a törvényileg meghatározott maximumnak; ezzel kapcsolatban az Uber a körülmények vizsgálatát fogja kezdeményezni. A megfélemlítési kísérletek ellenére az Uber folytatja tevékenységét Kolozsvárott, amit a helyiek nagy érdeklődéssel fogadtak és már első napokban több ezren vettek igénybe” – reagált az Uber helyi szóvivője.

Bukarest után Kolozsvár a második romániai város, ahol az Uber megjelent szolgáltatásaival. Budapesten az Uber július 24-én függesztette fel a tevékenységét.