A Horizont 2020 keretében következő két évben mintegy 16 milliárd euró K+F+I befektetés javítja az EU versenyképességét.

Az Európai Bizottság a következő két évben mintegy 16 milliárd eurót szán kutatásra és innovációra a Horizont 2020 (az EU kutatási és innovációs finanszírozási rendszere) keretében – jelentette be kedden az Európai Bizottság.

Az új 2016–17-es munkaprogram egy sor pályázati felhívás, közbeszerzés és más intézkedés – például a Horizont-díjak – révén kínál finanszírozást összesen több mint 600 témában.

A program számos, több területre kiterjedő kezdeményezést is támogat:

  • az európai feldolgozóipar modernizálása (1 milliárd euró);
  • az automatizált gépjárművekkel kapcsolatos technológiák és szabványok (több mint 100 millió euró);
  • a tárgyak internete (139 millió euró) az EU gazdasági ágazatainak digitalizálásáért;
  • Ipar 2020 a körkörös gazdaságban (670 millió euró) az erőteljes és fenntartható gazdaságokért;
  • intelligens és fenntartható városok (232 millió euró) a környezetvédelmi, közlekedési, digitális és energiahálózatok városi környezetbe történő jobb integrálásáért.

Ezen túlmenően legalább 8 millió euró áll rendelkezésre az EU külső határainak biztonságára irányuló kutatásra, hogy könnyebben lehessen azonosítani és megelőzni az embercsempészetet. 27 millió euró jut a bűnözés és a terrorizmus megelőzését segítő új technológiákra, valamint 15 millió euró az Európába irányuló migrációs áramlások eredetének és hatásainak kutatására. Az új munkaprogram a Horizont 2020-ból már támogatott egészségügy kutatás korábbi sikereire is épít (ilyenek pl. az ebolához kötődő, áttörést jelentő felfedezések): 5 millió eurót fektet az olajfapusztító Xylella Fastidiosa baktérium megjelenésére adandó válasz kidolgozásába.

Az új munkaprogram a Horizont 2020 finanszírozási hatásait is javítja. Biztosítja, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) támogatott új multiplikátorhatású lehetőségeknek köszönhetően több pénz jusson az innovatív vállalatoknak (a közel 2000 kis- és középvállalkozás kutatási és innovatív tevékenységeinek támogatására már elkülönített 740 millió eurón felül). További lépésekre kerül sor a más uniós finanszírozási programokkal meglévő szinergiák javítása érdekében is – olvasható az Európai Bizottság honlapján megjelent közleményben.