Több mint 8 százalékkal, 12,5 milliárd euróra emelkedhet a „Horizont 2020”, kutatást, fejlesztést és innovációt támogató uniós program keretösszege az Európai Bizottság költségvetési tervezete szerint.

Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019. évi uniós költségvetés tervezetét, mely a 6. éves költségvetés a 2014–2020-as hosszú távú uniós költségvetési kereten belül.

A 2019-es költségvetés azt hivatott elősegíteni, hogy az európai gazdaság erősebbé és ellenállóbbá váljon, továbbá hogy az unió határainak mindkét oldalán fokozottan érvényre jusson a szolidaritás és a biztonság – olvasható a bizottság közleményében.

A tervezet összege kötelezettségvállalási előirányzatokban (az adott évben szerződésekben vállalható összegeket tekintve) 166 milliárd euró, kifizetési előirányzatokban (az adott évben ténylegesen kifizetett összegeket tekintve) pedig 149 milliárd euró. Mindkét összeg 3 százalékos emelkedést mutat 2018-hoz képest.

A költségvetési tervezet három prioritás megvalósítását szolgálja, melyek a következők:

1. Az európai gazdaság fellendítése: Közel 80 milliárd euró fogja szolgálni a a gazdasági növekedés támogatását. Várhatóan 2019-ben is megfelelő ütemben halad majd a kohéziós politikai programok végrehajtása (+2,8 százalék), és stabil marad a mezőgazdasági politika finanszírozása (+1,2 százalék). Több kiemelt program forrásai is bővülni fognak 2019-ben:

  • Horizont 2020” keretprogram: 12,5 milliárd euró (2018-hoz képest +8,4 százalék) kutatásra és innovációra,
  • Erasmus+: 2,6 milliárd euró (+10,4 százalék) oktatásra,
  • Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz: 3,8 milliárd euró (+36,4 százalék) infrastrukturális hálózatokra,
  • ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés: további 233,3 millió euró olyan régiókban élő fiatalok támogatására, ahol magas az ifjúsági munkanélküliség.

2. Biztonság az uniós határokon belül és azokon túl: a Bizottság jövőre is kiemelten kezeli a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos kérdéseket, így például a következőket:

  • új határregisztrációs rendszer felállítása,
  • az Európai Határ- és Parti Őrségnek, az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének, valamint a határigazgatási és vízumkérdésekkel foglalkozó egyéb ügynökségeknek a megerősítése,
  • törökországi menekülteket támogató eszköz,
  • harmadik országokkal való partnerségi keret és az Európai Fenntartható Fejlődési Alap.

3. Új kezdeményezések támogatása: a költségvetési tervezet új kezdeményezéseket is támogat, köztük az Európai Szolidaritási Testület működésétaz Európai Munkaügyi Hatóság létrehozását, a strukturálisreform-támogató program bővítését, európai védelmi ipari fejlesztési program létrehozását, a polgári védelmi képességek megerősítését és az új Európai Ügyészség létrehozását.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.