A madárinfluenza miatt gyakorlatilag eltűnt a hazai kínálatból a kacsa- és a libahús. A Lúdszövetség szerint a termelés normalizálódása fél évig is eltarthat.

Bár az utóbbi években sikerült elérni, hogy a magyar piacon napi fogyasztási termékké vált a kacsahús, és liba is gyakrabban került a családi asztalokra, a vásárlók ma keresve sem találhatnak víziszárnyast a boltokban – jelentette ki a Magyar Időknek Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke.

A szakember szerint a vándormadarak által terjesztett vírus akkora kiesést okozott, hogy ezt rövid idő alatt biztosan nem lehet majd pótolni. A gazdálkodók számos helyen kénytelenek voltak levágni az állományt, a fiatal, hízott állatok mellett sok helyen a tenyészszárnyasok is erre a sorsa jutottak.

Pontos számok még nem állnak rendelkezésre arról, hogy a teljes hazai állományban mekkora a visszaesés, az előzetes becslések szerint azonban a hízottliba-ágazatban a legsúlyosabb a kár, de a kacsatartásban is nagy érvágást jelentett a betegség megjelenése.

Szabó Miklós szerint ha a járvány a napokban véget érne, még akkor is legalább három hónapot vehet igénybe az új állományok telepítése, a termelés pedig az első fél év végére normalizálódhatna.

A hazai kínálatról elmondta: az elmúlt években a legtöbb áruházláncban mindennapos árucikké vált a kacsa, egészben és darabolva is megtalálhatták a vásárlók. Ez most megszűnt, a hazai feldolgozók sem a belföldi, sem az exportpiaci igényeket nem tudják kielégíteni.

A kereskedők a múlt év utolsó heteiben megpróbáltak a legnagyobb haszon mellett túladni a még meglévő készleten. Karácsony előtt nem volt ritka, hogy a libamájat 18-20 ezer forintos kilónkénti ár sem. Ez a korábbi ár csaknem háromszorosa.