Francois Hollande francia államfő telefonon gratulált Theresa May új brit miniszterelnöknek, egyben megerősítette: Franciaország azt szeretné, ha a „lehető leghamarabb megkezdődnének” a tárgyalások az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból – közölte szerda este a francia elnöki hivatal.

A közlemény szerint a két ország vezetője „elkötelezte magát amellett, hogy folytatják a Franciaországot és az Egyesült Királyságot minden téren barátian egyesítő kétoldalú kapcsolatok fejlesztését”.

Francois Hollande megerősítette, azt szeretné, ha a tárgyalások az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésről a lehető leggyorsabban megkezdődnének – olvasható az Elysée-palota közleményében.

A francia kormányszóvivő napközben jelezte, hogy Francois Hollande augusztus végén Olaszországban egyeztet a brit uniós kilépést támogató népszavazás következményeiről Angela Merkel német kancellárral és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel.

A francia diplomácia mindenképpen új lendületet kíván adni a többi 27 uniós tagállamnak, ezért Francois Hollande július 19-21. között több országba is ellátogat. Körútját Portugáliával kezdi, majd Csehországba, Ausztriába, Szlovákiába és Írországba utazik.