Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a július 2-ával kezdődő 27. héten.

Kiemelt ellenőrzések

Az adóhivatal igazgatóságai a 27. héten is kiemelten vizsgálják

 • a jellemzően kiskereskedelmi tevékenységet folytató, különösen a több éve bevallást be nem nyújtó, illetve az online pénztárgép által szolgáltatott adatokhoz képest bevallási adataikban jelentős eltéréssel rendelkező adózókat,
 • a gépjármű – különösen a használt gépjármű – és gépjármű alkatrész kereskedelmi tevékenységet folytató adózók, valamint a gépjármű szervizek adókötelezettségeinek szabályszerű teljesítését,
 • a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési és bevallási kötelezettség teljesítését és összhangját, valamint a garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését, és
 • a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit.

Budapest

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai júliusban a megye területén szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon fokozottan ellenőrzik a számla-, és nyugtaadást, foglalkoztatottak bejelentését.

Baranya megye

A NAV baranyai revizorai július 2. és 4. között Harkányban, Mohácson, Siklóson, valamint Pécsett végeznek ellenőrzéseket.

Harkányban és Siklóson a szezonális kiskereskedők, Mohácson elsősorban a cukrászdákban, fagylaltozókban számíthatnak a hivatal munkatársainak megjelenésére. Az ellenőrök különösen a számla- és nyugtaadást, és a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik. A megyeszékhelyen a piaci kiskereskedők, illetve a sport-és szabadidős tevékenységet végzők számíthatnak az ellenőrök fokozott jelenlétére.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei 2018. július 2. és 6. között a Bicskén, Dunaújvárosban, Enyingen és Sárbogárdon működő adózók körében kiemelten ellenőrzi a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és forgalomszámlálást végez.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. július 4. és 15. között fokozottan ellenőrzik Győrben a közterületekre, nagyobb bevásárlóközpontok közelébe kitelepült dinnyeárusokat. Az ellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást és az alkalmazottak bejelentését.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2018. július 2. és 6. között:

 • július 2. hétfő: Bocskaikert, Hajdúhadház, Téglás
 • július 3. kedd: Püspökladány
 • július 4. szerda: Polgár
 • július 5. csütörtök: Balmazújváros
 • július 6. péntek: Debrecen

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál. A pénzügyőrök fokozott figyelmet fordítanak a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. július 2. és 7. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • július 2. hétfő: Szécsény és környéke
 • július 3. kedd: Balassagyarmat és környéke
 • július 4. szerda: Pásztó és környéke
 • július 5. csütörtök: Bátonyterenye és környéke
 • július 6. péntek: Salgótarján és környéke
 • július 7. szombat: Bánk, Drégelypalánk, Mátraterenye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága a nyári turisztikai szezonban a vendéglátóhelyeken, a szezonális árusítóhelyeken, strandokon és a rendezvényeken a különböző szolgáltatók és értékesítők – a lángos, palacsinta, fagylaltárusok – ellenőrzését tervezi. Kiemelt célterületnek számítanak a nyári turisztikai idényben megrendezésre kerülő falunapok, rendezvények, fesztiválok.

A revizorok vizsgálják az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt kasszatartalom, illetve a napi nyitó pénzkészlet egyezőségét, továbbá a pénztárgép kötelező éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. júliusban kiemelten ellenőrzik a Pest megye területén található fürdőket és strandokat.

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő helyszíneken végez ellenőrzéseket a 27. héten:

 • Balaton-parti települések,
 • rendezvények, fesztiválok,
 • szezonálisgyümölcs-kereskedők alkalmi standjai.

A rendezvényeken, a szezonálisgyümölcs-kereskedőknél és különféle üzletekben, vendéglátóhelyeken a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják a revizorok.

Kockázatelemzés alapján ellenőrzésre kerülnek azok a pénztárgépek, amelyeket az adózók úgy helyeztek újra forgalomba, hogy a szüneteltetés megszűnését nem jelentették be.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 27. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • július 2. hétfő: Nyíregyháza
 • július 3. kedd: Nyírbátor
 • július 4. szerda: Vásárosnamény
 • július 5. csütörtök: Mátészalka
 • július 6. péntek: Nagyhalász

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. július 2. és 6. között kiemelten ellenőrzik a vendéglátókat, különösen a szezonális tevékenységet folytatókat. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészlet eredetét. Az ellenőrzések során forgalomszámlálásokra is sor kerülhet. Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • július 2. hétfő: Szedres, Tolna
 • július 3. kedd: Paks, Bonyhád
 • július 4. szerda: Iregszemcse
 • július 5. csütörtök: Tamási, Dombóvár
 • július 6. péntek: Szekszárd

Zala megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. július 2. és 15. között fokozottan ellenőrzik a fürdőhelyeket és strandokat. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak szabályszerű bejelentését vizsgálják, forgalomszámlálásokat végeznek.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.