A jelenleg rendelkezésre álló adatokból az Otthon Centrum becslést készített az idei évre várható adásvételekről. A fővárosban 35 ezer lakóingatlan adásvételre számítanak, azon belül a legtöbb tranzakcióra a XIII., XI. és XIV. kerületekben. Az agglomeráció járásai közül a Szigetszentmiklósiban pörög majd leginkább a piac, a vidéki megyei jogú városok közül pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

„Idén a tavalyihoz hasonló dinamikát várunk. A legtöbb tranzakció továbbra is a nagyvárosokban, a környező településeken és a főváros belső kerületeiben várható. Számításaink szerint Budapesten nem fog tovább nőni a tranzakciószám” – véli Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. 2015 óta az adásvételek számában kismértékű csökkenés volt itt érzékelhető. Ennek a tendenciának a folytatódása alapján 2018-ban Budapesten várhatóan 35 ezer lakást értékesítenek (2017: 35,5 ezer). Ez a 2015. évi 39 ezer adásvételhez képest kb. 10 százalékos csökkenést jelent 3 év alatt. „Mindez nem meglepő figyelembe véve a vándorlási statisztikákat. Az elmúlt két évben ugyanis megfordult a trend és újra egyre többen költöznek ki az agglomerációba” – tette hozzá az elemzési vezető. Több évre visszamenőleg a fővárosi agglomeráció, illetve egyes nyugat-magyarországi járások a népesség belső vándorlásának nyertesei, ami hatással van ezen térségekben a lakások iránt megmutatkozó fokozott keresletre. A kiköltözési trend azonban továbbra sem veszélyezteti a fővárosi kerületek vezető szerepét a tranzakciószámok fajlagos (lakónépességre vetített) értékét tekintve.

Budapesten abszolút értékben a XIII. kerületben várható a legtöbb tranzakció 3200 darabbal, míg háromezer körül alakul majd a XI. és XIV. kerület értéke. A belvárosi kerületekben 1500-2500 tranzakció várható, az V. kerületben azonban, méretéből fakadóan, csak 730. A budai oldalon a legtöbb adásvétel a XI. kerületben lesz (2900), míg a III. kerületben több mint 2000 várható. A kisebb méretű I. valamint XXII. kerületben félezer adásvétel valószínűsíthető. A külső pesti kerületek közül várhatóan a IV. kerületben lesz a legtöbb adás-vétel (1900 darab), míg a XXIII. kerületben a legkevesebb, mindössze 200 várható. Ezek az értékek nagyon hasonlóak a tavalyi számokhoz, de a belvárosi kerületek többségében mintegy 50 adásvétellel kevesebb várható idén, mint a tavaly.

A vidéki megyei jogú városok esetében a legtöbb tranzakció Debrecenben várható 3850 darabbal, majd Szeged és Pécs következik a sorban 3450 tranzakcióval. A legkevesebb adásvétel Szekszárdon várható (650 darab), ugyanis a rendelkezésre álló utolsó tényadat alapján egy év alatt a gyengén teljesítő Salgótarjánban 40 százalékkal nőtt az adásvételek száma, megelőzve ezzel a hasonló méretű Tolna megyei székhelyet. Miközben néhány kisebb városban a lakáspiac jelentős bővülése figyelhető meg, addig néhány nagyobb városban, mint Győrben és Debrecenben inkább a stabilitás éve lesz 2018.

Az idei évre várható tranzakciószámok a fővárosi kerületekben alacsonyabbak lesznek, mint ami néhány vidéki városban várható, azonban az újépítésű lakások arányában néhány kerületben (különösen a XI. és XIII. kerületben) kimagasló akár 10 százalékát meghaladó érték várható.

A fővárosi agglomeráció járásai közül a legtöbb tranzakció a Szigetszentmiklósi járásban várható, 2100 adásvétel (a legtöbb Szigetszentmiklóson, Szigethalomban, Dunaharasztiban). 1750 darab adásvétel várható az Érdi és Gödöllői járásban, ezen belül is, elsősorban Érden, Gödöllőn és Veresegyházán. Előbbi járás esetében 9 százalékkal, utóbbiak esetében 7 százalékkal, illetve 5 százalékkal várható több adásvétel 2018-ban, mint tavaly. Az Otthon Centrum nem vár növekedést a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járáshoz tartozó településeken, mely elsősorban a térségben tapasztalható magas – más agglomerációs körzetekhez képest magasabb – árakkal indokolható.

Bár abszolút számok tekintetében néhány városunkban több tranzakció valószínűsíthető, mint bármely fővárosi kerületben, azonban népességszámra vetítve a fővárosi kerületek fölénye egyértelmű. A VII. kerületben 1000 lakosra jutó 36,6 tranzakció másfélszerese, mint a legerősebb város, Pécs 1000 lakosra vetített 24 tranzakciónyi érékénél. A fővárosban szintén kiemelkedő még a VI. valamint a VIII. kerület 1000 lakosra vetített 35,5 és 34 darab tranzakciót számláló értéke, melyet a belváros többi kerülete, valamint a X. és XIV. kerület követ.

A vidéki városok közül szintén kedvezőnek számít Nyíregyháza, Sopron, Szeged 1000 lakosra vetített 20-22 becsült adás-vétele is. A különbség kisebb a megyei jogú városok között, ugyanis a fajlagos (népességszámra vetített) értékek alapján az utolsó Zalaegerszeg és Érd értéke 1000 lakosra vetítve egyaránt 15 tranzakció, szemben a Budapesten leggyengébbnek számító XXIII. kerülettel, ahol ez az érték mindössze 9 adásvételre becsülhető.

A fővárosi agglomerációban várható 1-2 ezreléknyi növekedés ellenére 1000 lakosra vetítve járásonként 8-18 tranzakció várható. A legtöbb a Szigetszentmiklósi és Dunakeszi járás településein, míg legkevesebb a legdrágább Budakeszi és Pilisvörösvári járásokban. Erős év vár a Balaton és Velencei tó menti településekre is. A Gárdonyi járásban 1000 lakosra vetített 26 tranzakció a belvárosi kerületek után a legmagasabb érték, de hasonló ügymenet várható a Balatonnál is. A Balatonalmádi, a Balatonfüredi, a Tapolcai és a Keszthelyi járásban 1000 lakosra vetítve 21-22 tranzakció várható és ettől Siófok és környéke sem sokkal marad el.

A leggyengébben teljesítő térségek sorában nem várható változás idén: továbbra is az ország északkeleti és délnyugati szélén elhelyezkedő, nagyobb várost nélkülöző járásokban lesz a legkevesebb adásvétel. Észak-Magyarországon a Bélapátfalvai, Csengeri, Hegyháti, Szikszói, Putnoki, valamint délnyugaton a Sellyei Bólyi, Csurgói járás esetében alig több mint 100 tranzakció várható 2018-ban. Az említett két térségben járásonként 1000 lakosra vetítve 8-10 tranzakciónál nem várható több idén.