Az adóhivatal jó szokása szerint közzétette, hol és kiknek kell nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre számítaniuk.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedők

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Foglalkoztatással és garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai március 13-tól a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési és bevallási kötelezettség teljesítését és összhangját, valamint a garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálják.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 19. és 29. között elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket sonka, tojás, édesség, illatszer értékesítőknél végeznek ellenőrzéseket. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását vizsgálják. A próbavásárlások mellett forgalomszámlálásokra is számíthatnak a kereskedők.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. március 19. és 29. között kiemelten ellenőrzik a húsvéti ünnephez kapcsolódóan a fővárosi hentesáru-, tojás- és édességkereskedőket. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Békés megye

2018. március 19. és 21. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban békéscsabai, gyulai, békési és dobozi gumijavító műhelyekben végeznek ellenőrzéseket. A revizorok a téli/nyári gumicserék során a nyugta-, számlaadási kötelezettséget, a foglalkoztatottak bejelentését és a forgalmazott termékek eredetét ellenőrzik.

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2018. március 19. és 28. között a húsvéti ünnephez kapcsolódóan fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, a hús- és húskészítmény-kereskedőket, a húsfeldolgozókat Szegeden és a környező településeken. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei a 12. héten kiemelten vizsgálják a személyi- és vagyonőr, valamint a takarítási szolgáltatók foglalkoztatásának szabályszerűségét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi időpontokban és helyszíneken ellenőriz a 12. héten:

 • március 19. hétfő: Szolnok és környéke
 • március 20. kedd: Karcag és környéke
 • március 21. szerda: Kisújszállás és környéke
 • március 22. csütörtök: Jászapáti és környéke
 • március 23. péntek: Törökszentmiklós és környéke

A revizorok az üzletekben a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségeket ellenőrzik.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 12. hét valamennyi napján Szécsényben tervez helyszíni ellenőrzéseket. A revizorok az online pénztárgéppel rendelkezőknél vizsgálják az üzemeltetés szabályszerűségét, valamint a számla- és nyugtaadást. Az adóellenőrök emellett ellenőrizhetik a foglalkoztatottak bejelentéseit és a forgalmazott áruk eredetét is.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik 2018. március 19. és 29. között a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan a hentesáru, tojás- és édességkereskedőket.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 11. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 12. hétfő: Nyíregyháza
 • március 13. kedd: Nyírmada
 • március 14. szerda: Csenger

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást ellenőrzik.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 19. és 29. között a húsvéti ünnepekre tekintettel kiemelten ellenőrzik a hús-, tojás- és édességárusokat. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészlet eredetét.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • március 19. hétfő: Zomba, Harc, Hőgyész
 • március 20. kedd: Szekszárd
 • március 21. szerda: Dombóvár, Döbrököz
 • március 22. csütörtök: Tamási, Szakály
 • március 23. péntek: Paks, Madocsa
 • március 26. hétfő: Őcsény, Decs, Bátaszék
 • március 27. kedd: Bonyhád, Nagymányok
 • március 28. szerda: Dunaföldvár, Bölcske
 • március 29. csütörtök: Szedres, Nagydorog, Bikács

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 19. és 23. között folyamatosan ellenőrzik az iskolák és az oktatási intézmények területén működő büféket, vendéglátókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 19. és 21. között Dudaron, Csetényben, Herenden, illetve Úrkúton végeznek helyszíni ellenőrzéseket. A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják, adott esetben az ellenőrzések mellett forgalomszámlásra is sor kerülhet.

Az igazgatóság munkatársai 2018. március 19. és 29. között a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan kiemelten ellenőrzik a hentesáru, tojás- és ajándéktárgy-kereskedőket. A NAV szakemberei elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”