Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a június 25-ével kezdődő 26. héten.

Kiemelt ellenőrzések

Az adóhivatal igazgatóságai (a 26. héten is) kiemelten vizsgálják

 • a jellemzően kiskereskedelmi tevékenységet folytató, különösen a több éve bevallást be nem nyújtó, illetve az online pénztárgép által szolgáltatott adatokhoz képest bevallási adataikban jelentős eltéréssel rendelkező adózókat.
 • a gépjármű – különösen a használt gépjármű – és gépjármű alkatrész kereskedelmi tevékenységet folytató adózók, valamint a gépjármű szervizek adókötelezettségeinek szabályszerű teljesítését,
 • a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési és bevallási kötelezettség teljesítését és összhangját, valamint a garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését, és
 • a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit.

Budapest

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai június 25. és 27. között Komlón, Pécsváradon, Szigetváron, és Villányban végeznek helyszíni ellenőrzéseket. Komlón a használtcikk kereskedők és egyéb kiskereskedők számíthatnak a revizorok megjelenésére. A revizorok különösen a számla- és nyugtaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik. Pécsváradon és Szigetváron a vendéglőkben, cukrászdákban az online pénztárgép használatát és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják a revizorok. Villányban elsősorban a szőlő-és bortermelőknél, valamint a fagylaltárusoknál jelenhetnek meg a hivatal munkatársai, ahol elsősorban a számla- és nyugtaadást vizsgálják.

Június 28. és július 1. között a baranyai revizorok Magyarhertelenden, Sásdon, Siklóson, Szigetváron, valamint a megyeszékhelyen végeznek helyszíni vizsgálatokat. Az ellenőrzésekkor a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve az online pénztárgép használatát vizsgálják a revizorok elsősorban a vendéglátóegységekben, a fagylaltárusoknál, a zöldség-, gyümölcskereskedőknél valamint a strandcikk kereskedőknél. A NAV munkatársai ezen időszakban a megye valamennyi településén is végezhetnek ellenőrzéseket, különösen a nagyobb rendezvényeken számíthatnak az adózók az adóhatóság jelenlétére.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. június 25. és 29. között a Velencei-tónál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve forgalomszámlálást végeznek.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. június 26. és 30. között, a Sopronban ebben az időpontban rendezendő fesztivál ideje alatt fokozottan ellenőrzik a pékségeket, a vendéglátó egységeket, az élelmiszerüzleteket és a taxisokat. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint az áruk eredetét is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. júniusban fokozottan ellenőrzik a megye területén a cukrászdákat, fagylaltozókat. A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. június 25. és 28. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • június 25. hétfő: Szécsény és környéke
 • június 26. kedd: Balassagyarmat és környéke
 • június 27. szerda: Bátonyterenye és környéke
 • június 28. csütörtök: Salgótarján és környéke

A revizorok vizsgálják az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt kasszatartalom, illetve a napi nyitó pénzkészlet egyezőségét, továbbá a pénztárgép kötelező éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei június 30-ig kiemelten ellenőrzik a piacokat, vásárcsarnokokat, és az ezek környékén működő kereskedőket.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő helyszíneken végez ellenőrzéseket a 26-27. héten: 

 • Balaton-parti települések, 
 • rendezvények, fesztiválok,
 • szezonálisgyümölcs-kereskedők alkalmi standjai. 

A rendezvényeken, a szezonálisgyümölcs-kereskedőknél és különféle üzletekben, vendéglátóhelyeken a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják a revizorok. 

Kockázatelemzés alapján ellenőrzésre kerülnek azok a pénztárgépek, amelyeket az adózók úgy helyeztek újra forgalomba, hogy a szüneteltetés megszűnését nem jelentették be. 

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.