Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és milyen vállalkozások számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 10-én kezdődött 37. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

Szja 1 százalékának felajánlásából részesülő kedvezményezettek ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai szeptember 17-től a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából részesülő kedvezményezettek adókötelezettségének teljesítését vizsgálják, különös figyelemmel a működéssel kapcsolatos költségek elszámolására.

A látszólag tevékenységet nem folytató vállalkozások ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018. szeptember 10-től azon adózók utólagos ellenőrzését kezdi meg, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, a rendelkezésre álló kontroll adatokból azonban ezzel ellentétes következtetetés vonható le. A vizsgálatok célja az adózók valós tevékenységének feltárása, valamint ennek alapján a tényleges adófizetési kötelezettség megállapítása, előírása.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Baranya megye

A NAV Baranya megyei munkatársai szeptember 10. és 16. között Bólyban, Mágocson, Mohácson, Pellérden, Siklóson, Szentlőrincen, Szigetváron, Vajszlón, valamint a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzéseket.

A héten kiemelten ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, az alkalmazottak bejelentését, és az áruk eredetét, különösen a pékségeknél, a használtcikk-kereskedőknél, a piaci értékesítőknél, a zöldség-, gyümölcskereskedőknél, a ruházati kiskereskedőknél, valamint a vendéglátóhelyeken. A revizorok fokozott figyelmére számíthatnak a személyszállítók is.

Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A revizorok a Baranya megyei szabadtéri rendezvényeken és fesztiválokon is ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, és az online pénztárgépek használatát.

Békés megye

2018. szeptember 5. és 11. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik a megye területén azokat az üzleteket, melyeket kockázatos minősítésű adózók üzemeltetnek. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek működtetésének szabályszerűségét vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018 szeptemberében fokozottan ellenőrzik a piacokon, vásárokon működő kereskedőknél, vendéglátóknál és szolgáltatóknál a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését.

Kiemelt helyszínek:

 • szeptember 10. mezőkeresztesi vásár
 • szeptember 12. mezőcsáti vásár
 • szeptember 20. edelényi vásár

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai szeptember 12. és 16. között Szegeden fokozottan ellenőrzik a BorTér 2018 fesztiválra kitelepülő kereskedőket.

Az adóellenőrök többek között a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

A rendezvényen árusítók figyelmébe ajánlják a NAV internetes oldalán megtalálható tájékoztatást, amely a fesztiválokon, vásárokon, alkalmi rendezvényeken történő nyugtaadás szabályait foglalja össze.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. szeptember 10. és 14. között a székesfehérvári, sárbogárdi, móri és dunaújvárosi piacokon ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2018. szeptember 10. és 14. között:

 • szeptember 10. hétfő: Hajdúnánás, Debrecen
 • szeptember 11. kedd: Balmazújváros, Debrecen
 • szeptember 12. szerda: Nyíradony, Debrecen
 • szeptember 13. csütörtök: Hajdúhadház, Téglás, Debrecen
 • szeptember 14. péntek: Debrecen

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

Emellett fokozott figyelmet fordítanak az újonnan online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, valamint a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 37. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 10. hétfő: Gyöngyös
 • szeptember 11. kedd: Hatvan
 • szeptember 12. szerda: Tarnalelesz
 • szeptember 13. csütörtök: Mátrafüred
 • szeptember 14. péntek: Pétervására

A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 36. és a 37. héten a papír- és írószer-kereskedők és a távol-keletről származó ruhakereskedők ellenőrzésére fokozott figyelmet fordítanak az adóellenőrök.

Az ellenőrzések során a revizorok a nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják, ahol pedig az online pénztárgép forgalmi adatai indokolják, forgalomszámlálást végeznek.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. szeptember 10. és 14. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 10. hétfő Balassagyarmat és környéke
 • szeptember 11. kedd Szécsény és környéke
 • szeptember 12. szerda Pásztó és környéke
 • szeptember 13. csütörtök Rétság és környéke
 • szeptember 14. péntek Salgótarján és környéke

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik – a közelgő iskolakezdésre tekintettel – a papír-és írószer-kereskedőket és a távol-keleti ruházati termékekkel kereskedőket augusztus 24. és szeptember 14. között.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő ellenőrzéseket végzi a 37. héten:

 • kiemelt figyelmet kapnak a pékségek, esetenként az iskolabüfék,
 • a ruhakereskedők továbbra is számíthatnak az intenzívebb revizori jelenlétre, esetükben a forgalmazott áruk eredete is az ellenőrzések tárgyát képezi.

A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelő üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 10. és 22. között kiemelten ellenőriznek a szüreti rendezvényeken. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése stb. teljesítését. Az ellenőrzések során forgalomszámlálások végzésére is sor kerülhet.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • szeptember 10. hétfő: Őcsény-Sárpilis
 • szeptember 11. kedd: Paks
 • szeptember 12. szeptember 13. csütörtök: Szekszárd
 • szeptember 14. péntek: Szekszárd

Zala megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. szeptember 10. és 16. között fokozottan ellenőrzik a nagykanizsai bevásárló- és üzletközpontokban működő kereskedőket. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak szabályszerű bejelentését vizsgálják, forgalomszámlálásokat végeznek.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.