Döntően a húsvéti ünnepekhez kapcsolódnak az adóhivatal 13. heti ellenőrzései, az ADÓtraffipaxból kiderül, hol, mikor és mit vizsgálnak a revizorok.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

Foglalkoztatással és garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai március 13-tól a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési és bevallási kötelezettség teljesítését és összhangját, valamint a garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálják.

Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedők

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 19. és 29. között elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket (sonka, tojás, édesség, illatszer) értékesítőknél végeznek ellenőrzéseket. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását vizsgálják. A próbavásárlások mellett forgalomszámlálásokra is számíthatnak a kereskedők.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. március 19. és 29. között kiemelten ellenőrzik a húsvéti ünnephez kapcsolódóan a fővárosi hentesáru-, tojás- és édességkereskedőket. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Kelet-Budapest

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai – tekintettel a közeledő húsvéti ünnepekre – 2018. március 26. és 29. között kiemelten ellenőrzik a piacokat, valamint a csokoládé- és ajándékárusokat, ideértve a China Mart és az Asia Center területén működő kereskedőket is. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, továbbá az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik március 26. és április 1. között a zöldség-gyümölcs-, tojás- és húskereskedőknél a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek üzemeltetését. Az adózók árueredet-ellenőrzésre és forgalomszámlálásra is számíthatnak. Az ellenőrzések az üzlethelyiségek mellett a piacokat, közterületeket is érintik.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai március 26. és 28. között Harkányban, Komlón, Mohácson és Siklóson ellenőrzik elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket (sonka, tojás, édesség, stb.) értékesítőket.

Harkányban a zöldség-gyümölcs kereskedőknél, Komlón a piaci kiskereskedőknél, Mohácson és Siklóson a vendéglátóknál, Pécsett a szépészeti szolgáltatóknál is ellenőrzik a revizorok a nyugta- és számlaadást, foglalkoztatottak bejelentését, valamint az áruk eredetét.

Békés megye

2018. március 26. és 29. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a Tótkomlóson, Gyulán, Békéscsabán és Orosházán működő piacokon és üzletekben végeznek ellenőrzéseket. Az adóellenőrök és pénzügyőrök a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékek, így füstölt húskészítmények, hús- és hentesáru, valamint édességek forgalmazóinál a próbavásárlások mellett az áruk eredetét is vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 26. és 29. között fokozottan ellenőrzik a húsvéti ünnephez kapcsolódóan a füstölt- és húsárukat, tojást, édességet, és primőr zöldségeket árusítókat.

Az ellenőrök a nyugta- és számlaadást, és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését vizsgálják az alábbi településeken és napokon:

 • március 26. hétfő: Putnok
 • március 27. kedd: Sajószentpéter
 • március 28. szerda: Harsány, Bükkábrány
 • március 29. csütörtök: Miskolc

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai 2018. március 19. és 28. között a húsvéti ünnephez kapcsolódóan fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, a hús- és húskészítmény-kereskedőket, a húsfeldolgozókat Szegeden és a környező településeken. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó és Vámigazgatóságának szakemberei március 23. és 29. között a húsvéti ünnepre tekintettel fokozottan ellenőrzik a hús- és húskészítmény-, valamint a zöldség-gyümölcs kereskedőket. Az adóellenőrök a nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgép használatot és az áruk eredetét vizsgálják.

Győr-Moson-Sopron megye

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 26. és 29. között fokozottan ellenőrzik a piacokat, a vásárcsarnokokat, a nagy bevásárlóközpontokhoz kitelepült árusokat, a virágboltokat, hentesüzleteket és a húsvéthoz kötődő termékeket értékesítőket Győrben, Csornán, Mosonmagyaróváron és Sopronban. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint az áruk eredetét is.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2018. március 26. és 29. között:

 • március 26. hétfő: Hosszúpályi, Monostorpályi
 • március 27. kedd: Sáránd, Mikepércs
 • március 28. szerda: Hajdúböszörmény
 • március 29. csütörtök: Debrecen

A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

A pénzügyőrök fokozott figyelmet fordítanak a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 13. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 26. hétfő: Gyöngyös
 • március 27. kedd: Besenyőtelek
 • március 28. szerda: Heves
 • március 29. csütörtök: Eger

A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Az igazgatóság munkatársai 2018. márciusban a társhatóságokkal párhuzamosan fokozottan ellenőrzik a Heves megye területén piacokon, vásárokon tevékenységet folytató vállalkozásokat. A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei 2018. március 26. és 29. között kiemelten ellenőrzik a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan a hentesáru-, tojás- és édességkereskedőket.

A revizorok az üzletekben és a piacokon, közterületeken a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, illetve az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségeket ellenőrzik.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 26. és 29. között a megye jelentősebb piacain és az üzletekben, közterületeken értékesítőknél ellenőriznek. Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a húskészítményeket, tojást, édességet, ajándéktárgyakat árusítók. A revizorok kiemelten vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépekre vonatkozó szabályok betartását, az alkalmazottak bejelentését, az áruk eredetét, de forgalomszámlálásra is sor kerülhet. 

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 13. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 26. hétfő: Balassagyarmat piac és környéke
 • március 27. kedd: Palotás kirakodóvásár és környéke
 • március 28. szerda: Pásztó piac és környéke
 • március 29. csütörtök: Salgótarján piac

A revizorok a húsvéthoz kapcsolódóan kiemelt figyelmet fordítanak a hús- és húskészítmény-, valamint a savanyúság- és a zöldség-gyümölcs kereskedők ellenőrzésére. Emellett az ellenőrök fodrászoknál, szolárium- és egyéb szépségápolási szolgáltatóknál vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgép használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei kiemelten ellenőrzik 2018. március 19. és 29. között a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan a hentesáru, tojás- és édességkereskedőket.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának a munkatársai a Húsvétot megelőző héten fokozottan ellenőrzik a hús-hentesáru-, tojás-, édesség- és ajándékkereskedőket. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 13. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • március 26. hétfő: Nyíregyháza
 • március 27. kedd: Nyírbátor
 • március 28. szerda: Fehérgyarmat
 • március 29. csütörtök: Vásárosnamény

A NAV munkatársai ezen a héten kiemelt figyelmet fordítanak a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó terméket árusítók ellenőrzésére. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják. Az ellenőrzések az üzlethelyiségek mellett a piacokat, közterületeket is

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 19. és 29. között a húsvéti ünnepekre tekintettel kiemelten ellenőrzik a hús-, tojás- és édességárusokat. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az árukészlet eredetét.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • március 26. hétfő: Őcsény, Decs, Bátaszék
 • március 27. kedd: Bonyhád, Nagymányok
 • március 28. szerda: Dunaföldvár, Bölcske
 • március 29. csütörtök: Szedres, Nagydorog, Bikács

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan 2018. március 23. és 29. között kiemelten ellenőrzik a hentesáru, tojás- és ajándéktárgy-kereskedőket. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 19. és 29. között a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan kiemelten ellenőrzik a hentesáru, tojás- és ajándéktárgy-kereskedőket.

A NAV szakemberei elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. március 26. és április 1. között fokozott ellenőrzést végeznek a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékeket (sonka, tojás, édesség, illatszer, alkohol stb.) értékesítőknél.

Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. A pénzügyőrök kiemelt figyelmet fordítanak a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”