Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás párt képviselője, Branislav Gröhling felszólította Peter Plavčan szlovák oktatási minisztert (a fotón), hogy szeptemberig oldják meg a tanítók fizetésemelésének kérdését.

Két hónappal a beígért emelés előtt még mindig nem világos, hogy a hat százalékos emelés a községek és városok alá tartozó pedagógusokat is érinti-e – írja a hirek.sk.

„Már több napja azt hallgatjuk a kormánypártok képviselőinek szájából, hogy az oktatásügy rossz helyzetben van. A fizetésemelés még mindig nincs megoldva. Az oktatásügyet bíráló koalíciós politikusoknak a miniszterhez kellene fordulniuk, szavaikat felé kellene címezniük” – mondta Branislav Gröhling.

Mint mondta, a miniszter még mindig nem oldotta meg a tanítók egy része fizetésemelésének kérdését. „A szeptemberi fizetésemelést beígérő miniszteri kijelentésre egyelőre nincs válasz. A városok és községek jelezték, nincs rá pénzük, s a problémáról gyakorlatilag többet nem is hallottunk. Abszurd, hogy két hónappal a beígért emelés előtt még sem a községek, sem a tanítók nem tudják, hogyan fogják őket fizetni” – hangsúlyozta a képviselő.

Megközelítőleg 25 000 alkalmazottról van szó, közöttük óvónőkről, szabadidőközpontok és iskolai klubok nevelőiről, illetőleg zenetanárokról.

Az oktatási miniszter aktívan dolgozik a probléma megoldását – nyilatkozta Ivana Skokanová, az oktatási tárca szóvivője. A miniszter az ügy kapcsán tárgyalásokat folytatott a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (OZPŠaV) képviselőivel is.

„A minisztérium mindent megtesz azért, hogy a pedagógusok, illetőleg a szakmai alkalmazottak fizetésemelése kiterjedjen az óvópedagógusokra, zeneiskolai tanítókra, szabadidőközpontok és iskolai klubok nevelőire is, akik bérüket nem közvetlenül az államtól, de a községek és a városok közvetítésével kapják” ­– nyilatkozta Skokanová.