Az Európai Parlament különbizottsága jelentésben foglalta össze ajánlásait arról, hogyan lehetne igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban.

A különbizottság október 26-án, hétfőn szavaz a jelentésről, plenáris ülésen pedig novemberben döntenek róla a képviselők.

Habár technikai értelemben lehet legális, ha egy tagállam adókedvezményt biztosít bizonyos nagyvállalatoknak, ez hátrányosan érinti a többi adózót, például a kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek a teljes bevételük után meg kell fizetni az adót. Október 21-én az Európai Bizottság megállapította, hogy Luxemburg és Hollandia megsértette az uniós állami támogatási szabályokat, mivel adókedvezményeket biztosított a Fiat Finance, illetve a Trade and Starbucks vállalatok részére.

A multinacionális vállalatok képviselőinek lehetőségük van rá, hogy megosszák véleményüket a vállalati adózásról a különbizottság rendkívüli ülésén november 16-án. A Google és a Facebook képviselői már jelezték részvételi szándékukat.

Az alábbi infografikán látható, hogyan alakul a közvetett és közvetlen adózás, a tőkére, a munkára és a fogyasztásra kivetett adók megoszlása, valamint a – vásárlóerő-paritáson kifejezett – egy főre eső GDP az egyes tagországokban.