Tizennégy év alatt 1 millióról 2,6 millióra növekedhet az ipari robotok száma a világban.

Immár 19. alkalommal készítette el globális éves felmérését vállalatvezetők körében a PwC. A vezérigazgatók 77 százaléka jelölte be a technológiai fejlődést arra a kérdésre válaszul, melyik az a három világméretű trend, amely a legnagyobb hatással lesz az üzletmenetre az elkövetkező öt évben – írja a computerworld.hu.

2005-ben még egymilliónál kevesebb ipari robotot használtak világszerte, jelenleg azonban már 1,8 millióra nőtt ezeknek az intelligens berendezéseknek a száma. Az International Federation of Robotics iparági szervezet előrejelzése szerint felgyorsul az ipari robotok számának növekedése, és 2019-re eléri a 2,6 milliót.

A technológiai változások pozitív hatással vannak a munka termelékenységére – olvasható a PwC globális gazdaságról szóló októberi jelentésében. Például a múlt század 90-es éveiben kezdődött információtechnológiai forradalom az Egyesült Államokban 2,8 százalékra tornázta fel a termelékenység évenkénti átlagos növekedési ütemét az 1995-től 2004-ig terjedő időszakban, miközben a termelékenység hosszú távon (1980 és 2015 között) évente átlagosan 1,9 százalékkal nőtt az országban.

Fejlett technológiák alkalmazásával csökkenthetők a kiadások és hatékonyabbá tehető a működés. Például robotok üzembe állításával javítható a befektetett tőke megtérülése és növelhető a nyereség, ez pedig tovább ösztönözheti az invesztíciót a hagyományos eszközökbe.