A dróntechnológia éveken belül fenekestül felforgathatja a teljes iparágat a légi közlekedésben és a légi irányításban – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.

A technológia magában rejti a városon belüli csomagszállítási piac teljes átalakulását, emellett esetleg terjedelmesebb áruk, netán személyek célba juttatását is.

Ha a repülő eszközök megszaporodnak az alacsony légtérben, akkor ezeket nyilván kell tartani, irányítani, megakadályozni, hogy kárt tegyenek önmagukban, egymásban, a tereptárgyakban – írja a Magyar Idők.

A jelenlegi légiforgalmi irányításnak vannak a fenti kihívások megoldására alkalmas eljárásai, technológiája a hagyományos repülőgépekhez, azonban a megszámlálhatatlanul sok repülő tárgy kezelése a jelenlegi eszközökkel nem lehetséges – mondta a Magyar Időknek Szepessy Kornél.

A Hungaro­Control vezérigazgatója szerint másfajta technológiákat kell kifejleszteni; valószínű, hogy csak automatikus azonosítás, irányítás jöhet szóba.

Részben egy távoli központból kell befolyásolni a drónokat, részben fedélzeti eszközökkel elérni, hogy ne ütközzenek össze. Az autonóm légi járművek irányítása során kialakul majd egy működőképes modell – mondta Szepessy Kornél.