Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. A magyar kohéziós források növekedhetnek, és több pénz jut az EU-ban a kkv-k támogatására is.

Az elfogadott kompromisszumos egyezség értelmében az EU 2019-ben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 148,2 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. Előbbi összeg 3,2 százalékkal, utóbbi 2,4 százalékkal magasabb az idei számoknál.

Végeredményben mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács nagyjából ugyanannyit engedett.

„Ez győzelem Európa számára” – mondta Jean Arthuis, a képviselőtestület költségvetési bizottságának elnöke.

Az EP rámutatott, hogy a parlament tárgyalói az eredeti javaslatnál közel 700 millió euróval többet harcoltak ki, amelyet egyebek mellett az Erasmus+ program, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, a klímaváltozás elleni küzdelem, a Horizon 2020, illetve a kis- és középvállalkozások támogatására fordíthatnak.

Hartwig Löger, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria pénzügyminisztere üdvözölte a megszavazott büdzsét, hangsúlyozva, az segíti a migráció hatékony kezelését, támogatja a kutatókat és a fiatalokat, erősíti a gazdasági növekedést Európa-szerte.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő közölte, hogy párttársaival nem támogatták a migrációs források növelését, viszont a tanács magyar kezdeményezésű javaslatait igen, amelyek értelmében 460 millió eurót zárolni kell a migráció kezeléséhez kapcsolódó alapokból, amíg az uniós állam- és kormányfők egyhangúlag meg nem állapodnak a közös bevándorláspolitika jövőjéről. Hozzátette: a korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is rekordösszegű kohéziós forrás kifizetése várható Magyarországon, ennek lehívhatóságát garantálja ez a büdzsé.

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő kiemelte, hogy „a költségvetés alapvetően jó irányba mutat, azonban sajnálatos, hogy az intelligens, inkluzív, illetve fenntartható növekedési fejezetek alatt valamennyi csökkenés tapasztalható”.

Első nekifutásra nem sikerült tető alá hozni az egyezséget, így az Európai Bizottságnak két héttel ezelőtt új költségvetési javaslatot kellett benyújtania, amely alapján újrakezdődhetett az intézményközi egyeztetés.

Mindaddig, amíg nincs megállapodás a tárgyévi büdzséről, csak az előző évi költségvetés egy tizenkettedét lehet havonta kifizetni.

(Forrás: MTI)