Magyarország és a Kenyai Köztársaság közötti gazdasági és műszaki együttműködésről szóló megállapodást írt alá hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Amina Mohamed kenyai külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta: a gazdasági megállapodás aláírásával létrejön egy gazdasági vegyes bizottság, amely koordinálni fogja az együttműködést, emellett az Eximbank 85 millió eurós hitelkeretet nyitott magyar vállalatok kenyai gazdasági szerepvállalásának támogatására. Megállapodtak a kenyai külügyminiszterrel egy 50 millió dolláros kötött segélyhitelprogram megindításában is, amelynek értelmében egy szülészeti és egy onkológiai kórházat létesíthetnek magyar vállalatok Kenyában, emellett öntözési, valamint vágóhídi technológia szállítására van lehetőség. Az erről szóló szerződést a technikai részletek kidolgozása után írják majd alá – ismertette.

A miniszter közölte: javasolni fogják, hogy az Európai Unió és Kelet-Afrika közötti gazdasági partnerségi megállapodást léptessék életbe azon afrikai országokra, köztük Kenyára nézve, amelyek már ratifikálták a szerződést, így elhárulnának a magyar-kenyai kereskedelem és befektetések elől az adminisztratív akadály. Bejelentette azt is: Magyarország kész jövő szeptembertől az eddigi ötven helyett már száz kenyai ösztöndíjas egyetemi hallgatót fogadni az egyetemein. 

Hangsúlyozta: az afrikai gazdasági növekedésben Kenyának kiemelkedő szerep jut, mivel tavaly 6 százalék körüli növekedést produkált, és a regionális biztonság szempontjából is jelentős stabilizáló szerepet játszik. A külügyminiszter szerint a kenyai-magyar gazdasági együttműködés remek lehetőséget kínál a magyar gazdasági szereplők számára a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság területén, az egészségügyi iparban, valamint az informatika és a biztonság, valamint a tömegközlekedési fejlesztés terén is.

Kifejtette: komoly lehetőséget jelent a „messze földön elismert” magyar mezőgazdasági és vízgazdálkodási technológiák számára, hogy dinamikusan növekvő lakosság élelmiszerellátása érdekében a közeli jövőben Kenyában egymillió hektárnyi új termőterületet kell bevonni mezőgazdasági művelésbe. Szintén jó lehetőségnek tartja az újonnan épülő kenyai kórházak felszerelését magyar orvostechnológiával, valamint a tömegközlekedési fejlesztésben a magyar műszaki tudás megjelenését.

Amina Mohamed kenyai külügyminiszter azt mondta: a megállapodás aláírása egyértelmű jelzése a magyar-kenyai kapcsolatok fejődésének. Üdvözölte a segélyhitellel kapcsolatos megállapodást és a magyar egyetemekre érkező kenyai ösztöndíjasok számának növelését, valamint szorgalmazta a két ország közötti idegenforgalmi kapcsolat fejlesztését. A migrációval kapcsolatban a kenyai külügyminiszter kifejtette: Kenyában kevés olyan fiatal van, aki el akarja hagyni az országot, ami annak köszönhető, hogy a kormány javítja az egészségügyi, az oktatási és az egyéb ellátásokat. (MTI)

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláírja Amina Mohamed kenyai külügyminiszterrel a két ország kormánya közötti gazdasági és műszaki együttműködésről szóló megállapodást