Az MNB és a BISZ Zrt. elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását. A bankok ennek segítségével képet kaphatnak arról, hogy egy adott cég finanszírozása mekkora kockázatot jelent. A rendszer segíti a banki kockázatkezelést, támogatva ezzel a vállalati hitelezést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a növekedéstámogató program részeként egy vállalati hitelinformációs rendszer fejlesztését is elindította tavaly ősszel. Az adatbázis fő célja, hogy a jegybank a saját statisztikáit felhasználva olyan modelleket és információs platformot hozzon létre, amely a banki hitelezési döntésben segítséget jelent. Ezzel csökken az információs aszimmetria és növekszik a pénzintézetek közötti verseny, amely erősíti a hitelezést – írja közleményében az MNB.

A most elindult adatbázis kialakítását a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény (2011. évi CXXII. törvény) módosítása tette lehetővé, amelynek értelmében a jegybank anonim módon összekapcsolhatja a hitelregiszterből származó információkat az adóbevallásokban szereplő vállalati tulajdonságokkal. Így egy olyan adatbázis jön létre, amely tartalmazza a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) szereplő, hitelezett vállalatokhoz kapcsolódó hitelinformáció mellett ezen vállalatok mérleg- és eredménykimutatás-adatait.

Az adatbázis egyes jellemzők terén szűkebb lehet, mint a legnagyobb bankok információs bázisa ügyfeleikről, de nagyon értékes információkkal szolgál azzal, hogy lefedi a központi hitelinformációs rendszerben szereplő teljes hitelezett vállalati kört. Az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket hozott létre. Segítségükkel bizonyos vállalati karakterisztikák (elsősorban mérleg- és eredménykimutatás-adatok) ismeretében becslés készíthető a mikro-, kis- és középvállalatok nemteljesítési valószínűségére vonatkozóan.

A létrehozott modellek felhasználásával a BISZ Zrt. augusztus végén elindítja legújabb, a KHR hiteljelentést kiegészítő és opcionális igénybe vehető kkv bankinformációs szolgáltatását. A BISZ Zrt. szerződött partnerei ennek segítségével információt kaphatnak saját értékelésük ellenőrzéséhez vagy kiegészítéseként. Ez a többletinformáció segíthet csökkenteni a hitelezési kockázatokat, különösen azon intézmények esetében, ahol szűkös a rendelkezésre álló erőforrás a hitelkockázat felmérésére.

Azok a pénzintézetek, amelyek a hitelkockázat méréséhez már rendelkeznek hasonló modellel, összemérhetik, vagy akár pontosíthatják modelljeiket. A megfelelő információs bázis pedig segíti a megalapozott hitelezési döntéseket, és végső soron hozzájárulhat az aktívabb hitelezéshez. A szolgáltatást – a KHR keretrendszerén keresztül – a bevezetési időszakban (idén év végéig) minden egyes szerződött partner díjmentesen használhatja.

A szolgáltatás alapjául szolgáló hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti. Emellett a BISZ Zrt. további fejlesztéseket tervez a felhasználás egyszerűsítése illetve a felhasználói élmény javítása érdekében – derül ki a közleményből.