Szerdán, helyi idő szerint az esti órákban, újabb egészségügyi jelentést tett közzé Lisa Bardack, Hillary Clinton orvosa, és egyúttal részletekkel szolgált az elnökjelölt általános egészségi állapotáról is.

Hillary Clinton orvosa közölte, hogy páciense állapota „szépen javul az antibiotikumokkal és a pihenéssel”, a demokrata párti elnökjelölt „továbbra is egészséges és fitt ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgálhasson”.

A két oldalon részletezett egészségügyi jelentésben Bardack közli azt is, hogy a tüdőgyulladástól eltekintve Hillary Clinton „általános orvosi vizsgálata normális eredményeket” hozott és az elnökjelölt „kiváló szellemi kondícióban” van.

A doktornő beszámol arról is, hogy szeptember 2-án is megvizsgálta Clintont „24 órája tartó hőemelkedés, vértolulás és fáradtság” miatt. A jelentésből kiderül továbbá az is, hogy Lisa Bardack az idén januárban fül-, és arcüregfertőzéssel kezelte Hillary Clintont.

A tüdőgyulladást múlt pénteken állapították meg, miután egy mellkasi CT-vizsgálat gyulladást mutatott, amely enyhe, nem fertőző bakteriális eredetű megbetegedés. Azonnal Levaquin nevű antibiotikumot adtak rá, a gyógyszert tíz napig kell szednie Clintonnak – közölték.     A tüdőgyulladás hírét csak vasárnap hozták nyilvánosságra, miután az elnökjelölt a 2001. szeptember 11-i terrormerényletekre emlékező ünnepségen New Yorkban rosszul lett és távozott a helyszínről.

A tüdőgyulladásra felírt antibiotikumok mellett Hillary Clinton még háromféle gyógyszert szed: pajzsmirigy-alulműködésre és pajzsmirigy-rendellenességekre, vérhígításra és allergiára. Ezen kívül B12-es vitamint is kap.     Lisa Bardack arról is tájékoztatott, hogy Clinton oltásait „frissítették”, mammográfiai leletei semmiféle kóros eltérést nem mutatnak, és a laboratóriumi leletek is normális értékeket jeleznek. A koleszterinszintje szintén normális, viszont a vérzsírszintje kicsit magas. A demokrata elnökjelölt vérnyomása 100/70.

Szerdán este nyilvánosságra hozta az egészségi állapotáról készült részletes jelentést Tim Kaine szenátor, a demokraták alelnökjelöltje is. A virginiai szenátor átfogó orvosi vizsgálatát a kongresszus belgyógyásza, Brian P. Monahan végezte, aki szerint Kaine „általános egészségi állapota kiváló”, rendszeresen, hetente háromszor végez testmozgást, legnagyobb traumája eddig egy kulcscsonttörés volt, és egyszer kifordult a válla. Sebészi beavatkozáson csupán egyszer esett át, az se volt hatalmas műtét: egy fogát kellett kioperálni. A szenátor nem szed gyógyszert. A jelentés arra is kitért, hogy Kaine családjában előfordult mell- és prosztatarák.

MTI/Járai Judit, Washington