Vietnamból származó, higannyal szennyezett kardhalat vont ki a forgalomból a Nébih. A távol-keleti ország hatóságai nehézfém okozta tömeges halpusztulás miatt vizsgálódnak.

Higannyal szennyezett kardhal steakről érkezett riasztás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a belga hatóságtól. A Seaboy márkanéven forgalmazott, egy kilogrammos kiszerelésű, vietnámi eredetű fagyasztott termékből Magyarországra is érkezett. 

A termékben a megengedett határértéket – amely egy milligramm kilogrammonként (mg/kg) – meghaladó mennyiségű, 1,22 mg/kg higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A kifogásolt szállítmány azonosítója: VN56911009, minőség-megőrzési ideje 2017. december 19. A terméket a Nébih kivonja a forgalomból.

A higannyal szennyezett Seaboy kardhal steak egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztása még valószínűleg nem okoz egészségkárosodást, a Nébih ugyanakkor mindenkinek azt javasolja, hogy a terméket ne fogyassza el. Egy másik RASFF hír szerint a vietnámi hatóság fokozott ellenőrzéseket végez különösen a nehézfémekkel kapcsolatban tömeges halpusztulás miatt.

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek.

A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.