Hidrogéntechnológiai szakemberképzést indít Magyarországon elsőként a Hidrogéntechnológiai Szövetség és a Dunagáz Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt.

Az erről szóló együttműködési megállapodást 2023 szeptember 28-án írta alá Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke, valamint Komár Kornél, a Dunagáz Zrt. vezérigazgatója.

Az együttműködés aláírásával elindított „hidrogén ellátórendszer építője, üzemeltetője és karbantartója” szakképzésekre októbertől lehet jelentkezni. A hatósági engedélyes felnőttképzést a Dunagáz, a képzéseket lezáró képesítő vizsgákat pedig a Dunagáz Vizsgaközpont mint akkreditált vizsgaközpont szervezi meg és bonyolítja.

A képzések és vizsgák megvalósításához a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség nemcsak szakmai támogatást nyújt az oktatási segédanyagok és vizsgafeladatok kidolgozásában, hanem a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításában is közreműködik.

A Hidrogén ellátórendszer építője, üzemeltetője és karbantartója szakképesítést adó képzések 8 – 10 fős csoportokban történnek Dorogon. A képzésben részt vevők az elméleti és gyakorlati ismeretekről záró vizsgát tesznek, melyről bizonyítványt kapnak.

(Forrás: MTI, fotó: Mohai Balázs)