A szlovák munkaerőpiac még mindig korlátozott a külföldiek számára, a kormány igyekszik csaknem 200 ezer hazai munkanélkülit mobilizálni. A cégek viszont nem látnak más megoldást, csak a külföldiek alkalmazását.

„Ha a szlovákiai helyzetet összehasonlítjuk a Cseh Köztársasággal, nálunk csaknem 40 ezer külföldi alkalmazott van, Csehországban ez a szám 10-szer magasabb. A szlovák piac körülbelül a cseh piac felét teszi ki” – mondta Jana Mesárová, a Wincott People személyzeti ügynökség menedzsere.

A cégek szerint egyre nehezebb a szabad munkahelyeket hazai alkalmazottakkal betölteni. „Nagyon alacsony a munkanélküliek szándéka, akarata, hogy dolgozzanak. A tartósan munkanélküliekbe sokkal több időt, erőt, teret és pénzt kell fektetnünk” – idézi Jozef Bačét, a Kia Motors Slovakia szóvivőjét a hirek.sk.

Az autógyár bolgár vendégmunkásokat kezdett tesztelni. A zsolnai cég egy volt azon vállalatok közül, amelyek tartósan ellenálltak a külföldi munkaerő behozatalának, és a régió lakosait alkalmazták.

Az álláspontjuk azután változott meg, amikor a munkaügyi hivatalok által végzett toborzás után 1200 érdeklődő került a gyárba, akik közül csak 34-en maradtak ott.

A szlovák kormány nem szándékozik megnyitni a munkaerőpiacot, egyelőre mérsékelten egyszerűsíti az adminisztrációs terheket. A konkrét intézkedések szeptemberben lesznek ismertek. Ma 6 hónapig is eltart, míg egy külföldi érdeklődő minden szükséges dokumentumot elintéz a szlovákiai munkavállaláshoz.