Habár július elseje óta a magánszemélyek már nem cserélhetik le kazánjukat hagyományos kéményes készülékre, továbbra is kelendők a régi típusú berendezések.

Néhány visszalépést követően 2388 kérelem részesült kedvező elbírálásban az Otthon melege program fűtés-korszerűsítési alprogramjában – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Eddig 2005 pályázati elszámolás érkezett be, ebből 1500-ra összesen mintegy 754 millió forintot folyósított a tárca.

A pályázati útmutató közelmúltbéli módosítása az elszámolás benyújtási határidejét 2016 végéig kitolta annak érdekében, hogy minél többen hozzájuthassanak a megítélt támogatáshoz.

Indirekt módon a program, illetve a lakásépítések fellendülése is szerepet játszott abban, hogy az elmúlt évekhez képest ebben a szezonban fellendült a kazánértékesítés – tájékoztatott Szilágyi László.

Az épületgépészeti termékek kereskedésével foglalkozó Merkapt Zrt. igazgatósági tagja hozzátette: bizonyára a kormányzati kommunikáció is közrejátszott abban, hogy még azok is elkezdtek érdeklődni a fűtés-korszerűsítés iránt, akik egyébként nem pályáztak.

A régi típusú kazánok eladása szinte megduplázódott, majd nyár közepétől az új energiahatékonysági követelményeknek megfelelő, kondenzációs berendezések eladása is felélénkült. Július elseje után csak bizonyos hatékonysági fokot meghaladó fűtőkészülékek kerülhetnek lakossági forgalomba.

A rendelet Szilágyi László szerint érzékelhetően arra ösztönözte a lakosságot, hogy amíg lehet, az olcsóbb technológiát vegye igénybe. Azonban a jogszabály továbbra is megengedi gyűjtőkéményes társasházaknál a nyílt égésterű, hagyományos – de új hatékonysági követelményeknek megfelelő – készülékek beszerelését.

Ennek megfelelően a gyártók egy-egy régi típust forgalomban tarthatnak, a kereskedők pedig továbbra is készleten tarthatnak ilyeneket. Ráadásul ezekből egyre többet adtak el az elmúlt időszakban. Ez annak ellenére történt, hogy a kereskedők felhívják a vásárlók figyelmét a jogszabályi változásra.