Az alapiskolai, középiskolai és egyetemi tanárok fizetése szeptember 1-jétől 6 százalékkal növekszik. A Szlovák Tanári Kezdeményezés (ISU) azonban sztrájkot tervez, amely szeptember 13-án kezdődne.

Vladimír Crmoman (ISU) szerint továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány és a parlament törvényi intézkedések által biztosítsa a tarifabérek emelését minden pedagógiai és szakmai alkalmazott számára idén 140 euróval, 2017-től pedig további 90 euróval.

A kezdeményezés azt szeretné, ha átértékelnék a tanárok kreditgyűjtő továbbképzéseit, továbbá azt követelik, hogy az iskolák felszereltségében tapasztalható különbségének kiküszöbölése céljából emeljék meg 400 millió euróval az oktatásügyi és a belügyi tárca költségvetését – írja a hirek.sk.

„Mi továbbra is azokért a követelésekért harcolunk, amelyek 2012 óta az asztalon vannak. Az oktatásügyi minisztérium mindeddig nem magyarázta meg, miért nem lehet teljesíteni azokat” – nyilatkozta Crmoman.

A Szlovák Tanári Kezdeményezés a megszakított éles sztrájk után fokozatos sztrájkot tervez. „Az első sztrájkot szeptember 13-ra tervezzük, ez szimbolikus dátum. Éppen négy évvel ezelőtt volt az egynapos sztrájk, amikor ugyanezekért a követelésekért harcoltunk” – mondta Crmoman.

Ezen a napon egy órára szakítanák meg a tanítást. A sztrájkot az ISU szeptember 21-én folytatná, amikor 2 tanítási órát sztrájkolnának a pedagógusok, majd szeptember 29-én 3 tanítási óra erejéig függesztenék fel a tanítást.

Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (OZPŠaV) elnöke elmondta, hogy követeléseiket világosan megfogalmazták a szövetség és a partnerszervezetek deklarációjában, amely a művelődés és tudomány feltételeinek és szintjének minőségesebbé tételét támogatja. „Még a kollektív tárgyalás időpontjára várunk. Ha számunkra kedvezőtlen irányt vennének a dolgok, nem teljesülnek az általunk kért feltételek, akkor összehívjuk a szövetség rendkívüli tanácsát, amely dönteni fog a tiltakozásról” – fejtette ki.

Az oktatásügyi minisztérium azt állítja, hogy a kormány programnyilatkozatában elkötelezte magát, hogy komoly belső változások után 6 százalékkal növeli a tanárok tarifabérét 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is. Tárgyalást kezdeményeztek a pénzügyminisztériummal, hogy 2017 januárjától a regionális oktatásügyben és az egyetemi oktatásban újabb 6 százalékkal emelkedjenek a bérek.