A Magyar Állam és az Európai Beruházási Bank több mint 70 milliárd forint összértékű hitelszerződést kötött, amelyet az uniós fejlesztésekhez szükséges hazai önrészhez használhat fel Magyarország.

A Varga Mihály pénzügyminiszter és Vazil Hudák EIB-alelnök által aláírt megegyezés egyebek mellett a közlekedési infrastruktúra, a települési vízellátás és az energiahatékonyság javítását célzó beruházások megvalósításához járul hozzá.

Magyarország 2015-ben kötött megállapodást az Európai Beruházási Bankkal, ennek értelmében az uniós fejlesztések önrészének előfinanszírozásához 2020-ig hazánk egymilliárd eurós hitelkeretet vehet igénybe – hangsúlyozta Varga Mihály. A bankkal kötött megállapodásoknak köszönhetően olyan beruházások szerepelnek a tervek között, mint például a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztése, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti személyszállításra alkalmas összeköttetésének megteremtése, valamint több autópálya és autóút (M4, M6, M8 és M30) országhatárig tartó szakaszának kiépítése. A jelenlegi hitelszerződés által biztosított összeg a következő három éven belül használható fel uniós projektek társfinanszírozására.

A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az EIB fejti ki Magyarországon a legaktívabb projektfinanszírozási tevékenységet. A bank a legjobb, „AAA” minősítéséből eredő előnyét érvényesíti a hazánknak nyújtott források számunkra igen kedvező árazásában – mutatott rá Varga Mihály. Az EIB nem profitorientált intézmény, ezért elsődleges célja lehetővé tenni a tagállamok számára beruházásaik kedvező feltételű, alacsony kamatozású, hosszú lejáratú finanszírozását.

A szerződéssel kapcsolatban Vazil Hudák kijelentette: „a ma aláírt hitel-megállapodások jelzik a Bank magyarországi kohéziós fejlesztések iránti elkötelezettségét. Olyan projektek társfinanszírozói vagyunk, melyek várakozásaink szerint pozitív hatással lesznek mind a társadalomra, mind pedig a gazdaságra.”

(Forrás: Pénzügyminisztérium, fotó: EIB)