A Sanitas egészségügyi szakszervezet több mint 70 ezer tagja vett részt a szerdán reggel szervezett kétórás figyelmeztető sztrájkban. Románia több egészségügyi intézményében beszüntették a munkát 8 és 10 óra között – nyilatkozta Marius Sepi, az érdekvédelmi szervezet alelnöke.

Immár közel 68 ezer aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy október 31-én kirobbanthassák az általános sztrájkot – mondta el Marius Sepi.

Az érintettek elsősorban azért elégedetlenek, mert az egészségügyi rendszerben nemrég végrehajtott béremelés nem vonatkozik egyes közalkalmazotti kategóriákra, például a kórházak kisegítő személyzetére, az iskolai és óvodai orvosokra, valamint a közegészségügyi igazgatóságok munkatársaira – írja a Krónika.

A tiltakozó akcióhoz a marosvásárhelyi sürgősségi kórház is csatlakozott: az intézmény előcsarnokában mintegy száz alkalmazott gyűlt össze, akik fehér karszalagot viseltek, néhányuk pedig kis Sanitas-zászlót tartott kezében.

A bejáratnál táblákat helyeztek el, amelyekre többek között azt írták, hogy elegük van a hazugságokból, és ha nem teljesítik követeléseiket, nem haboznak az általános sztrájkot kirobbantani.

A két óra során a törvénynek megfelelően a személyzet egyharmada biztosította a sürgősségi esetek ellátását. Az érdekvédelmi szervezet vezetője azt is közölte: a Maros megyei kórház, valamint a szászrégeni és marosludasi klinikák alkalmazottai nem sztrájkoltak, ezekben az intézményekben ugyanis augusztusban egy évre szóló kollektív munkaszerződést kötöttek.