A hétvégén indulnak az első menetrend szerinti külföldi járatok a nagyváradi repülőtérről. Ősztől Németországba is lehet repülni a Körös-parti városból.

Németországba is el lehet jutni közvetlen járattal ősztől Nagyváradról. A Ryanair fapados légitársaság október 31-étől heti két alkalommal, kedden és szombaton repül majd Memmingenbe – jelentette be Ioan Mang, a Bihar megyei közgyűlés alelnöke.

Bukaresti átszállással Ciprusra, a larnacai reptérre is el lehet jutni a Körös-parti városból – írja a Krónika.

Gheorghe Pasc, a nagyváradi nemzetközi repülőtér igazgatója azt mondja, mindössze 40 percet kell a román fővárosban várakozniuk a Váradról a Blue Air járatával érkezőknek, a román érdekeltségű fapados légitárság repíti is őket tovább Larnacába, a csomagok transzferjéről is ők gondoskodnak.

Ha azt tapasztalják, hogy a váradiak részéről érdeklődés mutatkozik az új célpont iránt, akkor közvetlen járatot is indíthat a Blue Air, amely nyáron Váradról chartereket indít a török tengerpartra, Antalyába.

A robbanásszerűen fejlődő légikikötő – ha nem számítjuk a tavaly nyár folyamán működtetett izraeli chartereket –a hétvégétől válik nemzetközi repülőtérré, ekkor indulnak be ugyanis az első menetrend szerinti külföldi járatok.

Március 26-án indítja útjára a Ryanair a Barcelona–Nagyvárad–Barcelona-járatot, ami heti két alkalommal – szerdán és vasárnap – üzemel, szerdától pedig szintén az ír fapados légitársaság üzemelteti majd heti kétszeri – szerda és szombat – Milánó–Nagyvárad–Milánó-járatot.

A Ryanair az őszi menetrenddel új járatokkal rukkol majd elő: október 31-étől hetente háromszor – kedden, csütörtökön és szombaton – repülnek Londonból (Stansted) Váradra és vissza, egy nappal korábban, október 30-án pedig indul az Eindhoven–Várad–Eindhoven-járat, ami minden hétfőn, szerdán és pénteken fog közlekedni a két város között.

Mindez óriási fejlődést jelent a nagyváradi repülőtérnek, amely már tavaly hatalmas növekedést jegyzett, az ötmilliós utasforgalom alatti légikikötők csoportjában Európa leggyorsabban növekvő repterének nevezte az ACI Europe.

A jelentés szerint a váradi légikikötő tavaly csaknem 500 százalékkal növelte az utasforgalmát. Ez 41 723 utast jelent, ám olyan körülmények között, hogy a légikikötő 2015-ben átfogó felújítási munkálatokon esett át.