Két év alatt a felére csökkent az állami hivatalok és háttérintézmények száma, a folyamat november elsején a nyugdíjfolyósító beolvasztásával fejeződik be.

Kevesebb mint egy hét múlva befejeződik az a kormányzati intézkedéssorozat, amely az állami bürokrácia csökkentését tűzte ki célul.

– Nagyjából másfél évvel ezelőtt indult meg az államigazgatás nagy horderejű szervezeti átalakítása – emlékeztetett a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán a Magyar Idők kérdésére felelevenítette: 2015 végén még kilencven központi hivatal és költségvetési szervezet működött Magyarországon.

Ebből 13 rendvédelmi, nemzetbiztonsági és intézményfenntartó feladatokat látott el, ezek az átalakítás szempontjából nyilván nem jöhettek számításba.

November 1-jén az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság beolvad a Magyar Államkincstárba.

– A kormány célja, hogy „a bölcsőtől a koporsóig” lehetőleg minden költségvetési kifizetés, így a nyugdíjak kifizetése is az államkincstáron keresztül történjen meg – mondta Kovács Zoltán.

A 46 szervezet megszüntetésével nagyjából hétmilliárd forint megtakarítást ér el a közkassza. – Ennél is fontosabb, hogy a közigazgatás munkája bizonyos tekintetben egyszerűbb lett, kevesebb hivatallal kell az állampolgároknak kapcsolatba kerülniük – fogalmazott Kovács Zoltán.