Hétfőtől a postán már nyomtatott formában is elérhető lesz a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), hat címletben, tízezer forinttól egészen kétmillió forintig. Az elektronikus MÁP Pluszból már több mint 2500 milliárd forintot jegyeztek a magyar családok – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) kedden közölte: a MÁP Plusz nyomdai értékpapír változatát is elérhetővé teszi jövő hétfőtől a Magyar Posta Zrt. hálózatában, változatlan kamatfeltételek mellett.

A nyomdai úton előállított MÁP Plusszal az állam célja, hogy tovább erősítse a lakossági állampapírok szerepét a megtakarítási termékek piacán. A posta a Magyar Államkincstár almegbízottjaként végzi az értékesítést kizárólagos jelleggel több mint 2100 postai szolgáltató helyén. Ezzel a tényleges lakossági megtakarítások befektetése a mostaninál még szélesebb körben történhet. A nyomdai MÁP Plusz kamatozása megegyezik az értékpapír számlára vásárolható MÁP Plusz kamatozásával.

A MÁP Plusz, valamint a nyomdai úton előállított és kizárólag a posta hálózatában kapható Kincstári Takarékjegyek (KTJ I. és KTJ II.), illetve a kincstárnál megvásárolható Babakötvény és Prémium Euró Magyar Állampapír kamatai és értékesítési feltételei nem változnak.

Az elmúlt időszakban megvalósult piaci hozamcsökkenés és az állampapírok iránti kedvező kereslet lehetővé teszi egyes lakossági állampapírok kamatainak mérséklését úgy, hogy azok továbbra is kiemelkedő, a piaci hozamoknál lényegesen magasabb megtérülést biztosítsanak a lakossági befektetőknek. Jelezték: hétfőtől változik egyes, a lakosság számára értékesített állampapírok kamata, így az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata 2,5 százalékra mérséklődik, a 3 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatprémiuma 1,0 százalékra, az 5 éves futamidejű papíré pedig 1,4 százalékra csökken. A forgalmazás egyéb feltételei nem változnak, az 1MÁP és a PMÁP továbbra is elérhető az államkincstár és egyes bankok, befektetési vállalkozások fiókhálózatában.

Kitértek arra, a lakossági állampapír forgalmazói jutalékok mérsékléséről is döntött az ÁKK Zrt. 2020. január 1-jétől. A csökkentés következtében a költségvetés által fizetett jutalékok 2020-ban jelentősen csökkennek.

(Forrás: MTI)