A 38. Országos Borverseny díjkiosztóján 95 arany és a 7 nagyarany érmet adtak át a legjobbnak ítélt borok termelőinek kedden Budapesten.

Az Országos Borversenyen elért eredmények egyre inkább kamatoznak a mindennapokban, értékük van az üzleti tárgyalásokon – mondta a díjkiosztón Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idei megmérettetésére rekordszámú nevezés érkezett, a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri 195 pincészet 628 tételét bírálta. Az arany- és nagyarany érmek mellett 104 ezüstérmet adtak át, bronzérmet ezúttal nem osztottak ki.

Gál Péter, a szaktárca eredetvédelemért felelős államtitkára úgy vélte, a kedvezőbb piaci pozíciók elérése érdekében a földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségeket is az eddiginél jobban ki kell használni.

Légli Ottó, a HNT elnöke szerint a bormustra fontos abból a szempontból is, hogy megmutatja, kinek miben kell még javítani a munkáján. Erre a visszajelzésre pedig mindenkinek szüksége van.

Az Országos Borverseny célja az „elit borszalon” létrehozása: a díjnyertes tételekből készül az a borválogatás, amellyel itthon és külföldön a magyar borokat népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az első nemzetközi siker már meg is született: Csehországban az Oenoforum 2017 nemzetközi versenyen a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten.

A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek felé is nyitna, az idén több megjelenést is terveznek a V4-es országokban – közölte Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. (MTI)